
På söndag, den 26 november, på Masmovägen, håller Sveriges första och enda tvätterimuseum en byk på temat advent. På byken samlas folk för att se hur man tvättar plagg på samma sätt som man gjorde förr i tiden.
Tvätterimuseets föreståndare Olle Magnusson har tillsammans med Vårby-Fittja hembygdsförening haft ansvar för museet sedan 1994. Då tog man över husen efter familjen som i början av 1900-talet var ett familje tvätteri. Olle började i den vevan samla objekt till ett museum och utveckla platsen där ännu tvätteriets torklada fanns kvar. Så småningom fick han så många saker att det ledde till en renovering av grannhuset. Idag har det utvecklats så mycket att flera av samlarobjekten står i trädgården för praktisk visning av verksamheten.
– Det är samlade objekt som jag fått genom donationer eller att jag behövt betala en slant för. Ibland har jag fått grejer jag egentligen inte har plats för, men jag tycker de är så fina att jag behåller dem ändå, säger Olle.

Olle är fullt medveten om hur speciellt detta museum är och det är tydligt att detta är något han lagt mycket fokus på.
– Det har varit mycket jobb för att få ordning på detta, vilket är grunden till att det finns överhuvudtaget. Det är det hårda arbetet som sett till att detta finns idag och det är inte bara jag som gör det hårda arbetet. Jag får exempelvis hjälp av mina döttrar men även stöd av kommunen, då de äger husen, säger Olle.
Förutom att vara föreståndare för tvätterimuseet är Olle konstnär. För det mesta har han flera projekt igång.
– Jag är ansvarig och har grundat detta museum, men jag har inte enbart fokus på museet. Jag är ju konstnär och på senaste tiden har det varit fokus på återbrukskonst. Till att på olika vis göra konst av långkalsonger jag inspirerats av verksamheten vid tvätterimuseet, säger Olle.

Nästa år har tvätterimuseet 30-årsjubileum och Olle berättar om vilken byk han planerat ha den på.
– Under året har vi hållit i sju bykar på olika teman, som till exempel Spelmansbyken och Isbyken. På Konstbyken då kan det komma över 100 personer och nästa års Konstbyk är den andra söndagen i september. Då ska vi ha konstnärer här, musikanter som uppträder och kanske något extra eftersom det är 30 års jubileum.