lördag 25 maj 2024

Sveriges största publika samling filmprojektorer står i Riksten

Läs också
Ingegerd Hesselgren Göran Hesselgren Biograf Sländan film Museum Riksten
Spindelmannen-figuren som är i blickfånget i muséets första rum är ursprungligen tillverkad till en tv-spelsmässa i Australien. Foto: Christian Dyresjö

I Biograf Sländans lokaler visas det inte bara film, här finns också kuriosa från filmvärlden som täcker såväl väggar som golv. Det är en samling som växt från en filmprojektor till ett helt museum.

Biograf Sländan ligger nära Riksten centrum, i ett av de få hus som finns kvar från tiden då platsen var ett militärt område. Bions ägare, paret Ingegerd och Göran Hesselgren, startade biografen 2015 och de kan beskrivas som sanna eldsjälar.

Men Sländan är mer än bara en biograf, den är även ett kuriosamuseum som bland annat rymmer en mängd film-memorabilia och Sveriges största publika samling filmprojektorer. Här behöver biobesökaren aldrig vara rädd för att bli uttråkad i väntan på att filmen ska starta, det finns flera rum att gå igenom och nostalgifaktorn är hög.

Ingegerd Hesselgren Göran Hesselgren Biograf Sländan film Museum Riksten
I ett sidorum är ett helt projektorrum återskapat. All utrustning är från Näveqvarns Bruk som hörde av sig till paret Hesselgren när projektorrummet skulle göras om till städskrubb. Foto: Christian Dyresjö

– Allt började egentligen med att vi fick tag i en gammal filmprojektor där telefonnumret till en entusiast följde med. Det ledde till att vi fick kontakt med fler, säger Ingegerd Hesselgren. 

Göran Hesselgren fyller i: 

– Ja, blir man tillräckligt ”känd” i samlarkretsar är det nästan som att grejerna börja komma till dig! Folk hör av sig för att de vet att man är intresserad. 

Förutom filmprojektorer, som tar upp merparten av golvytan i de två största rummen, är museets väggar fulla av filmaffischer och ”lobbykort”. 

– Lobbykort är stillbilder från olika filmer. Dessa skickades förr i tiden med till biograferna från filmbolagen och man satte upp dem i biografens fönster, som en ”bild-trailer”, för att locka in besökare, berättar Ingegerd Hesselgren.

Ingegerd Hesselgren Biograf Sländan bio film Museum Riksten
Foto: Christian Dyresjö
Easy Rider, Blåjackor och Wizard of Oz. Det är en salig blandning bland filmklassikerna som pryder väggarna på muséet. Överst syns de handkolorerade lobbykorten som nämns i texten.

I samlingen finns även en ”brännograf”, en sorts ljusprojektor med ”bildloopar” och effekter som användes i pausen mellan filmerna. Brännografen är från 20-talet och en av två som finns bevarade i Sverige idag. Den stod tidigare på Bio Saga i Stockholm.

Allt är dock inte filmrelaterat i lokalerna, här finns även både en kamera- och en mobiltelefonssamling.

– Jag har alltid varit intresserad av mekanik- och teknikhistoria, det finns mycket man kan lära sig genom att titta på det som varit. Vi försöker ta in saker som ger besökarna något att prata om. Här kan man gå runt och titta på grejer och vissa minns ju hur de haft liknande prylar när de växte upp, säger Göran Hesselgren.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami