söndag 19 maj 2024

Talangakademin hjälper flemingsbergare ut i arbete

Läs också
MVB Öst, som bland annat bygger Operan och Dramatens nya lokaler i Flemingsberg, har tagit emot en ingenjörspraktikant från TalangAkademin som sedan har fått anställning. Foto: Sofie Axelsson.

Talangakademin öppnar dörrar för människor i Flemingsberg som står långt ifrån arbetsmarknaden. Initiativet går ut på att ordna praktikplatser i samarbete med det lokala näringslivet.

– Vår största utmaning just nu är att hitta platser som passar för de talanger som är akademiker. Vi vill att de ska komma ut på praktikplatser som matchar deras akademiska utbildning, säger koordinatorn Winnie Mukaru.

Talangakademin är resultatet av ett samarbete mellan näringslivet, kommunen och lokala eldsjälar. Winnie Mukaru har vunnit utmärkelsen Huddinges stolthet för sitt arbete som koordinator. Hon är dock noga med att påpeka betydelsen av TalangAkademins finansiärer. En framgångsfaktor i Flemingsberg och Huddinge, menar hon, är att flera av finansiärerna har så kallade sociala klausuler i sina leverantörsavtal. De sociala klausulerna uppmuntrar leverantörer att ta emot praktikanter från TalangAkademin.

– Det finns många eldsjälar ute på företag som tar emot och handleder talanger. Det har varit fascinerande, särskilt i Flemingsbergs industriområde, hur många praktiker som också har lett till jobb, söger Winnie Mukaru.

Deltagarna i initiativet har många olika bakgrunder. De har olika utbildningsnivåer och det är blandat mellan personer som har utländsk bakgrund och som är födda i Sverige. Åldersspannet täcker allt mellan 18 och 64 år.

Winnie Mukaru är koordinator för TalangAkademin i Huddinge kommun. Foto: TalangAkademin

– Talangerna kommer till oss från Arbetsförmedlingen, men många hör även av sig själva. De flesta som har varit med i Talangakademin tipsar familj och vänner om möjligheten, säger Winnie Mukaru.

Gani Yildiz hade flerårig erfarenhet som ingenjör innan han kom till Sverige. Språket var den största barriären för honom när det gällde att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Jag sökte många jobb på egen hand utan att få några erbjudanden. Eftersom TalangAkademin har ett bra rykte kunde jag genom den få en chans att komma ut på praktik. Efter praktiken fick jag anställning som ingenjör på byggföretaget MVB Öst, säger Gani Yildiz.

Trots att många näringsidkare i Flemingsberg har tagit emot TalangAkademins praktikanter är Winnie Mukaru ständigt på jakt efter nya potentiella arbetsgivare. Som koordinator vill hon att varje deltagare ska komma till en arbetsgivare som passar deras bakgrund och intressen. Personer som Gani Yildiz, alltså akademiker, är svårast att matcha. Winnie Mukaru efterlyser nu arbetsplatser som kan ta vara på erfarenhet hos deltagare som har akademisk examen.

– Jag skulle vara tacksam om någon företagare läser om Talangakademin och sedan hör av sig till oss, säger hon avslutningsvis.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami