lördag 25 maj 2024

Talangfabrik: Därför fostrar Huddinge hockey så många  av morgondagens stjärnor

Läs också

Huddinge IK har sedan klubben grundades 1950 fostrat ett tiotal NHL-spelare och ännu fler SHL spelare. NHL-proffs som Jhonas Enroth, Marcus Krüger och SHL-spelare som Sanny Lindström och Linus Klasen har alla tagit sina första skär i Huddinge IK, även kallat Talangfabriken.

Huddinge har alltid varit en klubb som utbildat spelare från ung ålder till tidiga tonåren. Huddinges målsättning med verksamheten är att tillhöra en av landets bästa ishockeyföreningar på ungdomssidan. Enligt Huddinges verksamhetsplan ska de genom en god organisation, tydliga riktlinjer och modernt ledarskap skapa förutsättningar för kommunens barn och ungdomar till en meningsfull fritid i Huddinge IK och ett livslångt hockeyintresse.

Huddinge har blivit kallade talangfabriken då de fostrat många spelare genom åren, det finns ett tiotal som gått till nordamerikas hockeyliga, NHL och ännu fler i SHL, svenska hockeyligan

Sanny Lindström, före detta SHL-spelare och numera expert på C More och krönikör på Expressen, är fostrad i Huddinge. Han spelade i Huddinges division 1 lag till 1999 då han som 20-åring flyttade över Atlanten. Sanny minns Huddinges ishall som en plats där alla kände varandra och såg varandra. 

– Det var just den här närheten som var i Huddinge, en klubb där många kände sig sedda. 

Isrinken på Björkängshallen. Foto: Leon Nilsson

Huddinge var på den tiden i division 1 och snuddade vid den högsta serien i Sverige, vilket gav de yngre ett driv att jobba hårt för att försöka ta sig dit. Även närheten till idolerna som var i samma byggnad gjorde att drömmarna inte kändes så långt bort.  

– Vi tränade ju på samma ställe som idolerna, de spelare man såg upp till. På den tiden var det inte de i högsta ligan man såg som idoler utan det var ju de i Huddinge. De var dessutom med på våra träningar ibland. Det fanns en drivkraft att spela högre upp. 

Tränarna i Huddinge hade erfarenhet själva av att spela på högre nivå. Lindström berättar att de var engagerade, hade en röd tråd genom utbildningen och visste hur de skulle sporra spelarna till att bli bättre. Många runt omkring Stockholm sökte sig till Huddinge IK just för utbildningen. 

Enligt verksamhetsplanen är målet att klubben genom en satsning på bredden ska få fram talanger och spelare som så småningom utvecklas till A-lagsspelare av elitklass. 

På måndagskvällen kunde vi se Ludvig Nilsson och Lukas Bengtsson, fostrade i Huddinge, ta hem SM-guld med sitt Växjö Lakers efter en vinst mot Skellefteå med 3-0. På onsdag 26 april kan vi följa Marcus Krüger, Liam Öhgren och Linus Klasen som spelar final i hockeyallsvenskan.

Sanna Jensen

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami