Det finns en förväntan att tecknade serier ska vara roliga samtidigt som de kan vara mer allvarliga. Som att vara papperslös eller arbetslös. Utställningen Feministiska svenska tecknade serier från 1960-talet till idag visar hur man kan åstadkomma mycket genom humor.
Kristy Beer Fägersten arrangerar utställningen som är ett resultat av forskningsprojektet “Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik”. Satir och ironi är framför allt det som förekommer i dessa serier. De handlar mycket om normer som tas isär. Går man emot dem får man lite av en chock och det blir oftast lite roligt. Tecknade serier om seriösa ämnen kan vara både deprimerande och oroligt. De serier som ingår i utställningen visar att serietecknare har ett sätt att använda humor för att nå sina läsare på ett kreativt och informerande sätt.
– Humor är kraftfullt, det är avväpnande, man skrattar, sen vill man stanna kvar en stund och fundera. Det är lätt att ta till sig något som är paketerat i något roligt.
Sverige som serieland växer och är ledande. Många serietecknare från andra länder tittar på Sverige för att få inspiration. Serieskapare som Liv Strömquist och Nina Hemmingsson öppnade många dörrar och feministiska serier tog fart på riktigt efter 2005. Det gäller också de som kommit till Sverige, exempelvis Amalia Alvares som har tecknat hur det är att komma till Sverige som icke svensk och papperslös.
–Det är knappast en tävling, det finns plats och utrymme för många. Tecknade serier är ett sätt för alla att uttrycka sig, att göra aktivism. Man behöver inte vara svensk för att göra svenska serier. Sverige är ett serieland och öppet för alla att ta till sig de tecknade seriernas miljö för att kunna uttrycka sig.
Projektet som utställningen handlar om har stort fokus på aktivism, den guidar tittaren genom olika typer av teman man kan vara aktivistisk kring. Urvalet är gjort av bland annat Anna Nordenstam och Margareta Wallin Wictorin som har kommit på olika teman som representerar det.
– Det händer mycket och det är mycket att kolla på, det finns många likheter men också viktiga skillnader. Man ser verkligen de olika stilarna, även om olika serietecknare behandlar samma sak, så gör de det på olika sätt. Det är fantastiskt att sätta ihop dem och sätta dem i samtal med varandra.
Du hittar utställningen på Södertörns högskola i biblioteket fram till 31 maj 2023.
Olivia Persson