
De senaste dagarnas kalla väder med minusgrader välkomnas inte med öppna armar av alla. Men för skridskoåkare är det ett glädjebesked med tidig vinter.
– Det är inte ofta man kan åka premiärturen redan i november, säger Lars Wellme som är inbiten långfärdsskridskoåkare.
Trots att det har snöat en del natten till torsdag så är det en rejäl skara som har tagit sig ut till sjön Öran i södra delen av kommunen där Rune Lindqvist från Friluftsfrämjandet håller i en av säsongens första skridskoturer. Rune arbetar som gruppledare för långfärdsskridsko i Huddinge och har många års erfarenhet av att vara ute på isen. Dagens grupp är på medelnivå så alla som deltar har åkt långfärdsskridskor under ett par år. De är utrustade med isdubbar, ryggsäck med ombyte och en ispik för att mäta tjockleken på isen. Lars Wellme som har åkt långfärdsskridskor i många år menar att man som nybörjare inte behöver bli avskräckt av att man måste införskaffa allt på en gång.
– Om man är nyfiken på att testa så finns det flera ställen som har prova-på dagar. Exempelvis brukar Östermalms IP ha det under vintern och då kan man låna utrustning för att se om man tycker det verkar roligt. Om man har hyfsad balans och har stått på ett par skridskor förut så går det relativt snabbt att lära sig vilket gör det väldigt roligt, säger han.

Huddinge kommun har flera plogade sjöisbanor som öppnar för säsongen inom kort. Bland annat kan man ge sig ut på Magelungen, Långsjön, Drevviken och Orlången. Om man är nybörjare och nyfiken på att ge sig ut på en skridskotur finns det dock några saker att tänka på för att åkturen inte ska sluta med ett kalldopp.
Säkerhet viktigast av allt
Rune lyfter fram bra utrustning som en viktig faktor för att göra åkningen säker. Han menar att man alltid ska ha med sig isdubbar, ispik och en ryggsäck då den fungerar som en flytväst om man ramlar i vattnet. Men det allra viktigaste tycker han är att alltid vara flera på isen.
– Åk aldrig någonsin själv. Man ska gärna vara minst tre då det kan vara svårt att hjälpa till att dra upp någon på egen hand. Vill man börja åka så finns det många bra nybörjargrupper där man tränar teknik i ishall innan man gemensamt beger sig ut på sjön. I vår nybörjarkurs ingår också att man får testa på att ramla i en isvak. Om man har övat på att ta sig upp på egen hand så ökar chansen att man klarar av det om olyckan skulle vara framme, säger han.
Det allra bästa med sporten tycker Lars är frihetskänslan man får när man glider fram på klar is förbi vackra vyer. Rune håller med och menar att det är just kombinationen av motion och friluftsliv som lockar många till att åka långfärdsskridskor.
– Ibland när man kommer hem trött i benen efter en härlig tur ute på isen med klarblå himmel och rosor på kinderna, så kan jag gå förbi gymmet och se folk svettas inomhus på en träningscykel. Då tänker jag att de har missat halva grejen vad rörelseglädje handlar om, säger Rune skrattande.
