tisdag 28 maj 2024

Tidigare studenter på Södertörn vann stora journalistpriset: “Det känns helt galet”

Läs också

För två veckor sedan vann ex-studenterna Emil Hellerud och Emilia Berggren Sörlin Stora journalistpriset. I fredags föreläste de på Södertörns högskola.

– Det känns helt galet, otroligt och lite overkligt, säger Emilia Berggren Sörlin.

Foto: Gustav Pettersson

CAMPUS. Emil Hellerud och Emilia Berggren Sörlin är reportrar på TV4-programmet Kalla Fakta och tillsammans med Daniel Gökinan vann de Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för reportaget “Partiernas hemliga pengar”. 

De undersökte vilka politiska partier som är villiga att kringgå svensk lag för hur man tar emot donationer. Under 2022 fann de att fem av åtta riksdagspartier var villiga att ta emot anonyma donationer som översteg gränsen för hur stora de får vara. I utbyte för dessa donationer fick de som gav pengar till partierna träffa politiker och makthavare.

Efter sin examen fick Emilia praktik på Kalla Fakta vilket ledde till anställning och att hon vann Stora journalistpriset.

– Det känns helt galet, otroligt och lite overkligt. Jag blev klar förra sommaren och under hösten hade jag min praktik på Kalla fakta. Men på ett personligt plan känns det ju helt surrealistiskt, säger Emilia Bergren Sörlin.

Juryns motivering till varför Kalla fakta vann stora journalistpriset lyder; ”När de får chansen till anonyma pengar struntar svenska partier blankt i lagens krav på öppenhet”.

Det program som Emilia gick på Södertörn var den ettåriga utbildningen journalistik för akademiker (JAK). Sedan tidigare hade hon en kandidatexamen i statsvetenskap. Hon talade lite om Jak- kursens användningsbarhet och hennes kurskamrater.

– Den var riktigt användningsbar. Vi hade alla olika bakgrunder. Exempelvis teknikvetenskap, opera, och statsvetenskap. Vi fick lära oss att arbeta med olika medier.

Hon nämner att en av sakerna hon tyckte att hon borde fått arbeta mer med var ansvarsutkrävande intervjuer. Emil berättade under föreläsningen att de på SVT kör rollspel för att träna intervjuteknik, och att det hade varit bra få göra under sin studietid håller även Emilia med om.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami