måndag 20 maj 2024

Tre år efter mordbranden står cricketklubbens hus klart 

Läs också
Asad Iqbal, spelare i Botkyrka Cricket Club. Foto: Sanna Jensen.

Det har nu gått tre år sedan det nybyggda cricketklubbhuset i Kärsby äng brändes ned. En vecka efter besiktningen stod huset i lågor och gick inte att rädda. Botkyrka kommun valde snabbt att vandalisterna inte skulle vinna och har lagt nio miljoner kronor på att bygga upp klubbhuset igen.

Cricket anläggningens klubbhus, byggs upp för 9 miljoner. Foto: Sanna Jensen

Cricket är en av de snabbast växande idrotterna i kommunen och nationellt. Flera klubbar från Botkyrka spelar idag i högsta serien och deltar även i internationella tävlingar.

2018 valde Botkyrka kommun att hjälpa cricketklubbarna i Stockholm att nå nya mål. 

– Framtidsvisionen för cricket-anläggningen är att det ska bli den finaste idrottsplatsen för cricketsport i Sverige, där landskamper och större nationella och internationella evenemang äger rum, berättar Robert Aslan (S), ordförande för kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun. 

Robert Aslan är ordförande för kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun.
Foto: Botkyrka Kommun

Det första klubbhuset, som färdigställdes 2020, brändes ned några dagar efter besiktningen. Rubriceringen blev mordbrand. Botkyrka kommun bestämde snabbt att vandalisterna inte skulle vinna och budgeterade 9 miljoner kronor på att bygga upp klubbhuset på Cricketanläggningen i Norsborg. Riksidrottsförbundet har även gått in med två miljoner kronor. Vägen mot en ny anläggning har varit lång och tagit tre år längre än tänkt. 

– Vår förhoppning är att stärka tryggheten kring Kärsby äng och att använda cricketsporten som verktyg för integration och inkludering, säger Robert Aslan. 

Khawaja Maqsood kom till Sverige från Pakistan 1989. Där är cricket den mest populära sporten. År 1998 startade han cricketklubben Botkyrka Cricket Club för att han ville öppna upp ett community där alla var välkomna. 

Khawaja Maqsood, grundare av Botkyrka Cricketklubb. Foto: Sanna jensen.

– Vintrarna i Sverige är långa och mörka så det är lätt att man stannar inne och kanske blir deprimerad. Vi öppnar upp för folk att komma och träffa andra människor och spela den sport vi älskar.

De första 10 åren betalade Maqsood alla kostnader från egen ficka, men har efter det fått hjälp från kommunen. 

– Jag vill att ungdomar ska ses och vara här och träna istället för att hänga i centrum. 

I mitten av maj står klubbhuset klart och kommunen kommer tillsammans med cricketföreningarna att anordna en invigning. Khawaja Maqsood är väldigt exalterad över öppningen. Denna gång är huset byggt i ett material som inte ska gå att tända på, vilket gör att Khawaja Maqsood inte känner sig orolig över öppningen.

Sanna Jensen

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami