onsdag 29 maj 2024

Trygghet och familj i fokus när årets Albykonferens drar igång

Läs också

Varje år hålls Albykonferensen arrangerad av en grupp ungdomar tillsammans med föreningar och företag. I år är det bilden av Alby, trygghet och familj som står i fokus.

Målet med Albykonferensen är att skapa en dialog mellan Albybor och personer som inte bor i området. Under tisdagskvällen drivs konferensen av ett några ungdomar från kulturcentrumet Subtopia som ska diskutera bilden av Alby. Langa Pagard är en av 14 ungdomar som är med och arrangerar konferensen i år. 

–Det viktiga är att vi vill skapa en dialog om hur bilden ser ut och hur vi kan förändra den, säger Langa Pagard.

Årets tema är “Bilden av Alby, trygghet och familj”, något som Langa tycker är aktuellt då hon anser att uppfattning av Alby ofta präglas av kriminaliteten. Något som Langa själv tycker är viktigt, men som inte visar helheten. 

–Först kollade vi på tidigare teman och tänkte på vad vi själva tycker är viktigt. Vi behöver inte diskutera kriminalitet, fastän det är viktigt. Lyft det fina istället. 

Langa påpekar att i Alby hålls det många aktiviteter för ungdomar, till exempel som en poesiklubb i biblioteket eller dans på Subtopia varje fredag, vilket är vad dessa ungdomar vill lyfta. 

“Alby är hemma”

Langa förklarar att bilden som andra har av Alby ofta är negativ, något gruppen av ungdomar hoppas kunna förändra då deras syn på Alby är helt annorlunda. 

–Jag bor i Alby och har bott här sedan 2015, jag ser det som ett mysigt ställe, jag känner mig mycket tryggare här än inne i stan. Man har allt här, jobbar här, bor här, det känns hemma, menar Langa Pagard.  

Förutom samtal om bilden av Alby, kommer även andra frågor diskuteras under kvällen, en av dem är tryggheten.

Langa Pagard är en av de ansvariga för årets Albykonferans Foto: Privat

Fakta – Albykonferansen

Tidigare teman: Hur är det att vara ung kille och man i Alby

Adress: Rotemannavägen 10

Arrangörer: Subtopia, Cirkus Cirkör, Fanzingo, Botkyrka kommun

Johanna Johansson

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami