lördag 25 maj 2024

Trygghetsfältarna skapar ett tryggare Botkyrka för ungdomar

Läs också
Marija Dimitrijevic (höger) och Natalie Campos (vänster). Foto: Emilia Windell

Trygghetsfältarna arbetar uppsökande bland barn och unga med målet att skapa trygghet och förebygga kriminalitet. Socialpedagogen Marija Dimitrijevic berättar hur Trygghetsfältarna verkar i praktiken och om vikten av att vara synlig för kommunens ungdomar.

Arbetet startade år 2020 och är en satsning av Botkyrka kommun och Botkyrkabyggen för att öka tryggheten och skapa goda relationer med unga i Botkyrka. Idag är det sex personer som är  trygghetsfältare och de ansvarar för ett eget område i kommunen.

Uppsökande och relationsskapande

Marija Dimitrijevic är utbildad socialpedagog och har jobbat mycket med människor, i tidigare arbeten har det främst handlat om vuxna. Hon sökte sig till Trygghetsfältarna framförallt för det förebyggande arbetet. 

– Det finns ett behov av uppsökande och relationsskapande arbete bland unga där man kan fånga upp dem. Vi söker oss till platser där ungdomar befinner sig, till exempel centrumanläggningar, skolgårdar eller fritidsgårdar, berättar Marija Dimitrijevic. 

Trygghetsfältarna fungerar också som en vägledande funktion där de genom samtal och relationer vill etablera förståelse för ungdomars behov. Genom samarbete med bland annat polis, socialtjänst och fritidsgårdar kan de agera som en mellanhand och hänvisa till kommunens olika funktioner och insatser. 

– Det är viktigt för oss att upplysa om det stöd som erbjuds så att vi kan hjälpa unga att hitta en meningsfull vardag och fritid. Vissa har genom vårt stöd lotsats vidare till praktikplatser som sedan lett till jobb, berättar Marija Dimitrijevic. 

Marija Dimitrijevic (höger) och Natalie Campos (vänster) på väg ut för att öka tryggheten i Botkyrka. Foto: Emilia Windell

Dagsagendan varierar från vecka till vecka

När Marija Dimitrijevic på torsdagseftermiddagen börjar sitt fältpass tillsammans med kollegan Natalie Campos, är det kallt och regnar. Vädret är en av de faktorer som styr hur ungdomar rör sig ute och därför åker de denna dag till Tumbas centrumanläggning. 

Kommunen ger veckovis ut en lägesbild som fungerar som riktlinjer för att se de områden som är i extra behov av fältarnas närvaro.

– Våra jobbpass ser väldigt olika ut beroende på vad vi känner att vi behöver prioritera. Hade det varit skottlossning i ett område behöver vi åka dit tillsammans med andra aktörer från kommunen för att trygga upp och berätta var man kan vända sig för att få ytterligare stöd, säger Marija Dimitrijevic. 

En närvaro som är kontinuerlig

Tillgängligheten och bra bemötande är de saker som Marija Dimitrijevic anser leder till goda relationer mellan Trygghetsfältarna och ungdomar. 

– Vi tvingar oss inte på ungdomar som inte vill prata med oss. Men att vi dagligen visar oss på platser där unga befinner sig gör att vi blir ett välkänt ansikte. Det tror jag gör det enklare att ta kontakt med oss, säger Marija Dimitrijevic. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami