måndag 20 maj 2024

Trygghetssatsning i Vårby genom nattvandrare

Läs också
Nattvandrarna i Vårby
Nattvandrarna i Vårby. Foto: Ola Jacobsen

Med hjälp av engagerade föräldrar och ungdomar stärker nu BID-Vårby tryggheten i Vårby.  Varje fredag- och lördagskväll kommer de nattvandra i Vårby gård omkring centrum, Bäckgårdsvägen, fotbollsplanen och skolan.

– Vi har insett att det är bra att vuxna är ute på kvällar och helger för att öka tryggheten, säger Tobias Lind, områdesutvecklare på Huge.

HUDDINGE. Det var för drygt en månad sedan som nattvandringen drog i gång i Vårby. Den drivande kraften bakom trygghetssatsningen är fastighetsägarföreningen BID-Vårby. BID-Vårby tillhandahålls av Huge, Huddinge Samhällsfastigheter, Balder, Victoriahem och Huddinge kommun.

BID arbetar tillsammans med de sex olika idrottsföreningar. Amar free style School IF, First Position Dansförening, Frälsningsarmén Vårby gård, KFUM Huddinge Basket, Vårby boxningsförening och Vårby Gårds IF. Samarbetet innebär att föräldrar och ungdomar, i föreningarna, tillsammans går ut och nattvandrar under fredag- och lördagskvällar. För att utmärka sig i området klär de sig i röda västar med texten “nattvandring” på ryggen.

Föreningarna får verksamhetsbidrag av fastighetsägarna för varje gång de anordnar nattvandring. Tobias Lind berättar att det är viktigt då det är tufft för idrottsföreningar i Vårby att gå runt. 

– Ungdomar har något att göra på sin fritid. Om vi kan stötta deras föreningarna genom ett bidrag och samtidigt öka tryggheten i området så slå vi två flugor i en smäll, menar Tobias Lind.

Syftet med nattvandrarna är att stärka tryggheten och öka gemenskapen i området, samt att förebygga våld, missbruk och kriminalitet. Under nattvandringen kan den som känner sig orolig eller rädd få sällskap hem. Man kan även ringa och prata med nattvandrarna i telefon. Tobias Lind berättar att vandringen har blivit uppskattad i Vårby och att fler områden visat intresse för att göra samma sak. 

Nytt i Flempan har varit i kontakt med Jonas Morin, ordförande i KFUM Huddinge Basket, som var med vid helgen nattvandring.

– Det är kul att det är sex föreningar som är verksamma i området och att vi gemensamt gör den här grejen. Det är häftigt. Det har faktiskt kommit lite spridda tillrop där folk kommer fram och säger att det är kul att vi nattvandrar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami