tisdag 21 maj 2024

Tusentals ansökningar om omställningsstöd hos CSN

Läs också
Miljarder går till att effektivisera CSN:s omställningsstöd. Foto: CSN

CSN öppnade ansökan för omställningsstudiestöd vid midnatt den första april. Redan under det första dygnet skickades nästan 10 000 ansökningar in. Stödet lanserades hösten 2022 och sedan dess har intresset ökat drastiskt bland vuxna som vill studera senare i livet. Förra året fick 59 personer i Botkyrka och Huddinge omställningsstöd.

Även fast antalet ansökningar har ökat drastiskt får många personer avslag. Den främsta orsaken är att de inte uppfyller stödets villkor. Enligt statistik från CSN är den vanligaste orsaken att utbildningen är för lång, vilket varierar med ålder. Om man är under 39 år ska utbildningen vara max 80 veckor. Personer över 40 får stöd oavsett utbildningens längd. 

Södertörn Högskolas studie- och karriärvägledare Tina Söderström-Allard och Malin Eckervald har ännu inte fått så många frågor angående omställningsstöd.

En del, kanske sju stycken det senaste året, men definitivt fler frågor om vanligt studiestöd som vi hänvisar till CSN.

Långa köer

Just nu är väntetiden lång och ansökan kan ta flera månader innan man får svar. Detta beror på belastningen men också att handläggningen oftast sker manuellt.

– Ett effektivare handläggningssystem har fått effekt, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Regelverket håller också på att förenklas med förordningsändringar. 

– Anslaget ska öka varje år, för 2024 är det 2,84 miljarder av regeringens budget som vi får för att bland annat förbättra ansökningstiden. För 2025 är det 4,88 miljarder. Målet är att det ska bli bra och effektivt för alla som ansöker omställningsstöd.

I det första kalenderåret 2023 så fick 28 personer från Botkyrka omställningsstöd respektive 31 personer i Huddinge, det motsvarar 2,4 procent av alla som fick stödet, i jämförelse var det 12 procent  i Stockholm. Förra året fick nästan 5 200 personer omställningsstöd.

Omställningsstöd kan sökas av personer mellan 27-62 år som antingen vill skola om sig eller vidareutbilda sig i sitt yrkesområde.

Läs mer om hur hyreshöjningar påverkar studenter här.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami