onsdag 29 maj 2024

Ukrainska flyktingar finner trygghet i Huddinge

Läs också
Foto: Albin Bohlin

För några veckor sedan väcktes Anastasia och Zhanna av bomber. Nu bor de på kommunens evakueringsboende på Flottsbro camping. Nytt i Flempan tog sig dit för att träffa boende och personal.

Den 4 mars trädde EU:s massflyktsdirektiv i kraft. Detta innebär att ukrainska medborgare ska erbjudas tillfälliga uppehållstillstånd i EU-länder. Migrationsverket uppmanade Huddinge kommun att bereda plats för personer i akut behov av boende. Flottsbro camping användes som evakueringsboende under flyktingkrisen 2015 och det fanns en beredskap för att snabbt erbjuda boendeplatser.

Jamila Abdelhanan arbetar som boendehandledare på Flottsbro. Hon berättar att det finns plats för 111 personer, men att det för tillfället bor 87 personer där. De flesta är kvinnor och barn. Under vårt besök tillkommer ytterligare en person.

  • Jamila Abdelhanan & Maria Högdahl hjälper flyktingar. Foto: Albin Bohlin

– Vår uppgift är att möta grundläggande behov under en kortare tid, säger Maria Högdahl som är enhetschef på Flottsbro.

Flottsbro värdshus levererar mat till de boende flera gånger om dagen och ABF erbjuder svenskundervisning. Allt syftar till att försöka upprätta något slags normaltillstånd. Personal från kommunen finns på plats dygnet runt för skapa trygghet och för hjälpa till praktiskt, exempelvis med att läsa myndighetspost.

”Klockan tre på natten hördes ljudet av bomber”
Vi möter Anastasia och hennes mor Zhanna. Vid krigsutbrottet befann sig Zhanna i Sumy och Anastasia i Poltava. 

– Under krigets första dag, klockan tre på natten, hördes ljudet av bomber, säger Zhanna.

Hennes make ringdes in till myndigheten där han arbetar som utredare. Ukrainska militärbaser vid ryska gränsen hade bombats och han behövde flytta viktiga dokument. De påbörjade resan västerut och när de kom till Tjerkasy bombades Sumy. Hela tiden befann de sig 2–3 timmar bort från bomberna. Fadern hjälpte dem i väg och fick sedan återvända för att fortsätta sitt myndighetsarbete. Anastasia och Zhanna är tacksamma att han kunde hjälpa dem att fly när han ännu hade möjlighet. Han är kvar i området och de har haft kontakt med honom.

Via Slovakien och Polen tog de sig till färjan till Nynäshamn. På båten mötte de volontärer som lotsade dem vidare efter ankomsten. Det har gått två veckor sedan de kom till Sverige och de är tacksamma för mottagandet de har fått.

  • Anastasia trivs i Flottsbro. Foto: Albin Bohlin

– Som ni ser har vi bra förhållanden här. Det går alltid att få kontakt med någon och det finns aktiviteter här på området. Till och med hundarna har fått mat och vård, säger Anastasia.

De vet inte hur länge de blir kvar i Sverige. Stugan i Flottsbro är en trygg oas och ett nytt normaltillstånd börjar infinna sig.

– Om en månad hoppas jag att vi kan prata svenska i stället, säger Anastasia med ett leende.


Se mötet med Anastasia och Zhanna här:

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami