söndag 19 maj 2024

Ukrainska flyktingar förenas genom Thaiboxning: ‘’Vi är som en familj här’’

Läs också
Fatih redo för träning, Foto: Olivia Henriksson

Fatih Altuntas, grundare av FB-gruppen “Livets hjälp Huddinge”, är en eldsjäl och hjälper människor i kris. Tack vare honom och Tullinge Muay Thai inkluderas nu ukrainska flyktingarna i en familjär och svettig thaiboxningsklubb. 

TMT, Tullinges Muay Thai, är en thaiboxningsklubb med hjärtat på rätt ställe när världen rasar för människor i kris. Emil Bjarnestad, klubbägare av klubben och Fatih är sedan länge goda vänner och tränar tillsammans.

– Vi är som en familj här, vi tar hand om varandra och backar upp när det behövs, säger Fatih Altuntas leendes. 

När Livets hjälp Huddinge började hjälpa flyktingar från Ukraina stod Emil och TMT redo. De var beredda att bekosta och träna de flyktingar som ville bli en del av boxningsgänget. Idag tränar ukrainska familjer med barn på klubben, under träningar som nu ges på engelska. 

Fatih startade föreningen med kollegan Per Solstedt helt ideellt och är idag sponsrade av privata aktörer. Att mänskligheten och kärleken är den centrala drivkraften är tydligt. Fatih Altuntas ser negativt på hur kommunen hanterat situationen och ifrågasätter starkt hur mindre aktörer kan blir de drivande för att aktivera flyktingarna från Ukraina inom sporten.

– Det är svårt att ta in att vi som liten organisation kan göra så mycket, men att kommunen inte backar upp, säger Fatih. 

Eliz Lindström, verksamhetsledare på kommunen med ansvar för just sport och flyktingar, menar att kommunen är tacksam för de initiativ som föreningslivet i Huddinge tar för att inkludera flyktingar. 

– Att bjuda in personer i verksamheten kostar inte mer än engagemang initialt, säger Eliz. 

På kommunal nivå verkar det vara svårt att nå ut till just privata sportklubbar som har råd och tid att engagera sig. Livets hjälp Huddinge och TMT försöker fylla ett glapp  i tider av ovisshet, när kommunen och migrationsverkets händer blir bakbundna i beslutsprocesser och väntan. 

Kommunen, Fatih och Emil verkar dock ha en gemensam utgångspunkt, alla måste hjälpas åt och sätta den sportsliga gemenskapen i fokus. Ett socialt sammanhang kan leda till ett annat och en ökad integration kan bli verklighet tack vare TMT och Livets hjälp Huddinge.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami