måndag 22 april 2024

Ukrainakrigets vardag skildras på Botkyrka konsthall

Läs också
Botkyrka konsthall har just nu flera parallella utställningar. “Normal’NO” kan ses till och med lördag.
Foto: Sofie Jacobsson

På lördag är det sista chansen att se utställningen ”Normal’NO” i Botkyrka konsthall, som skildrar det pågående kriget i Ukraina. Genom utställningen önskar konstnärerna spegla den nya verklighet ukrainare har behövt anpassa sig till och ge besökarna en inblick i livet bakom mediernas rubriker.

På tre stora bildskärmar flimrar ögonblicksbilder från ett splittrat Ukraina förbi. Ena sekunden syns ett gäng ungdomar sitta till synes bekymmerslösa på en uteservering i ett sorlande Kiev. I nästa sekund syns en man identifiera sin försvunna mors bagage på en tågstation. ”Hon svarar inte på mina samtal” står det översatt i en text på skärmen.

”Normal’no” betyder ungefär ”okej” eller ”normal” på ukrainska och är det svar många ukrainare ger när någon frågar hur de mår. I det pågående kriget har ordet fått en ny innebörd, där det nya normala innebär att vakna av ljud från explosioner, återkommande strömavbrott eller att behöva ta skydd från missiler och drönarattacker. Samtidigt fortgår vardagen med skola, arbete, restaurangbesök, volontärarbete och giftermål.

Ukrainska Olena Kryvoruchko är en del av det kollektiv om fyra konstnärer som har skapat projektet. Genom Botkyrka konsthalls ateljéprogram ”Residence Botkyrka” fick hon under några månader fram till september i år möjlighet att utveckla ett konstprojekt i Botkyrka.

– Jag hoppas att utställningen kan ge en mer balanserad och mänskligare bild av vad som händer i Ukraina, bortom den bild som visas upp via globala nyheter. Besökarna kommer få uppleva hur mitt land låter och vilka ämnen folk pratar om i vardagen, säger Olena Kryvoruchko.

Olena Kryvoruchko hoppas att genom ljud och bild ge besökare en djupare inblick i krigets Ukraina.
Foto: Anneli Bäckman

Anneli Bäckman, curator för utställningen, tycker det är ett starkt verk som ger besökare möjlighet att sjunka djupare ner i en verklighet som många redan är berörda av och har hört mycket om. Hon hoppas att fler tar chansen att se utställningen innan den stänger.

– Konstprojektet visar hur livet pågår mitt i ett krig. Det blir ett sätt att närma sig en verklighet som ligger långt ifrån mångas vardag.

Olena Kryvoruchko har avslutat sin vistelse i Botkyrka och är nu tillbaka i Kiev. Hon beskriver hur livet just nu, precis som i hennes utställning, fortgår som vanligt men att fridfulla stadsljud snabbt kan bytas ut mot mot flyglarm eller ljudet av ryska drönare och missiler.

– Du vet inte om du kommer att överleva eller inte och måste acceptera tanken på att du kan dö. Men paradoxalt nog stärker den nya verkligheten vår enighet som folk och det viktiga är att hitta glädjen i de små sakerna, säger hon. 

Vardagen fortsätter i Ukraina, men ett vanligt samtal med vänner kan plötsligt avbrytas av ett larm om en drönarattack. Foto: Sofie Jacobsson

Sista chansen att se utställningen “Normal’NO” i Botkyrka konsthall är på lördag den 2 december.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami