torsdag 30 maj 2024

Ulrica Liavor brinner för kropp och röst

Läs också

Ulrica Liavors passion handlar om rösten och kroppen. I maj håller hon en fortbildningskurs om röstyoga på Stockholms musikpedagogiska institut i Flemingsberg.

Ulrica Liavor med instrumenten hon använder i utövandet av sin passioner, kropp, röst och yoga. Foto: Ulrica Liavor

Med stor passion för sitt jobb talar Ulrica Liavor djupgående om hur röstyoga fungerar och påverkar oss.

– Röstyoga är en kombination av österländsk och västerländsk kunskap om rösten och kroppen. Rösten kan påverka kroppen väldigt mycket, hur vi mår och obalans i kroppen. Man försöker förena rösten och kroppen, att de speglar varandra, säger Ulrica Liavor.

Hon har undervisat i kör på Stockholms musikpedagogiska institut i 24 år. Yogan kom hon i kontakt med på grund av sjukdom. Hon ville lära sig hur man kan läka sig själv genom att lyssna på vad kroppen berättar.

– Jag har mycket utbildning i yoga men i och med att jag har känslan för musik och kärlek för rösten med mig har jag utarbetat en egen metod; yoga och röst gifter sig. Min egen metod med kunskaper jag har som musiker och för rösten, och då specifika yogiska kunskaper som går ganska djupt terapeftiskt.

Ulrica Liavor berättar att hon har tagit emot bland annat operasångare, föreläsare och lärare med olika anledningar till att gå kursen. Men en av de mest spännande bitarna säger hon är hur hon tar emot allt från professionella operasångerskor till folk som inte har något alls med musik att göra.

– Kursen handlar inte om att sitta och sjunga vackert, utan vad som klingar i kroppen. Ingen publik ska lyssna på vad man gör, eller sätta betyg eller applådera. Man jobbar bara utifrån sig själv och hur kroppen reagerar på rösten, och rösten på kroppen. Det är väldigt befriande från prestation.

Fortbildningskursen hålls en gång varje år och Ulrica Liavor berättar att den är i ständig förändring utifrån hur deltagarna mår. De senare åren kommer många med stressproblem som speglar sig i rösten genom spänningar. Ulrica Liavor förklarar att stress ofta kommer från diafragman som ska vara ganska rörlig men som på grund av stress blir stel, vilket är något hon hjälper med.

– Jag får jobba väldigt mycket med att lösgöra andningsmönster folk får på grund av stress, ännu mer än jag gjort förut. Det är viktigast av allt så jag jobbar ännu mer med det nu än förut. Man kan inte göra tekniska, roliga övningar när man är stressad, utan man måste lugna nervsystemet och stressen i kroppen så att de kan börja flöda.

Hon berättar att hon har en enorm passion för att hjälpa människor ta plats i sin kropp och må bra i att bo i sin kropp.

– Jag har ett fantastiskt jobb.

Anmälan för att ta del av Ulrica Liavors fortbildningskurs Röstyoga den 15-16 maj på Stockholms musikpedagogiska institut är öppen på SMIs hemsida.

Ulrica Liavor
Ålder: 54
Hemort: Västerås
Yrke: Körledning och egenföretagare (yoga)
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami