onsdag 29 maj 2024

Unga Botkyrkabor tar en ledande roll i stadens utveckling

Läs också
Botkyrka reception
Botkyrka kommunhus. Foto: Lihiem Aradom

Projektet Unga Stadsutvecklare jobbar för att Botkyrkas ungdomar ska få vara med och forma framtidens stadslandskap. Genom att ge ungdomarna en aktiv plats i planeringen och skapa en öppen dialog mellan generationer, strävar projektet efter att skapa en stad där delaktighet och trygghet är i fokus.

Under en workshop på St Botvids gymnasium samlades en grupp entusiastiska ungdomar för att diskutera och kartlägga sociala mötesplatser och utforma en mer inkluderande stadsplan. Amanda Ferrada och Shilan Hast, kultursamordnare och projektledare för Botkyrka kommun, betonar vikten av att ge unga en aktiv roll i formandet av sitt närområde.

– Vårt syfte med projektet var att få in ungas perspektiv tidigt i en stads utvecklingsprocess, berättar Amanda Ferrada. Det här var ett pilotprojekt som vi blev inspirerade av Framtidens Hus i Järva. Därefter kom vi i kontakt med en av Botkyrkas samhällsplanerare som jobbar med att ta fram den nya översiktsplanen och gick vidare därifrån. Det som kom fram under kartläggningen ser vi som något mycket värdefullt och något som vi vill ta vidare i våra diskussioner, fortsätter hon.

En av deltagarna, 17-åriga Maria från Hallunda, uttryckte vikten av att tänka på framtiden och att säkerställa att kommande generationer har det bästa möjliga i Botkyrka. 

– Det är inte jätteofta ungdomars perspektiv tas med i planeringen men med detta projekt så får vi chans att tycka till i planeringen. berättar Maria.

Adama från Norsborg förklarar den avgörande skillnaden mellan vuxnas och ungdomars perspektiv och pekar på behovet av fritidsaktiviteter och mötesplatser som motsvarar ungdomarnas intressen.

– Jag tycker att det är viktigt med mötesplatser för att ungdomar ska få frihet att vara sig själva och umgås med varandra, säger Adama till Nytt i Flempan

Initiativet sträcker sig bortom enstaka workshops och syftar till att integrera unga i stadens planeringsprocesser på lång sikt. 

– Jag känner verkligen att vi unga har fått våra röster hörda, jag märker av det själv att de vuxna verkligen är väldigt engagerade i de synpunkterna vi har, berättar Fatima, deltagare i unga stadsutvecklare projektet

Genom “Unga Stadsutvecklare” tar Botkyrka kommun ett steg mot en mer inkluderande och livfull gemenskap för alla medborgare, med förhoppningen om att skapa en stad där ungdomar är aktiva deltagare i dess framtid.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami