lördag 25 maj 2024

Ungdomsappen ger meningsfull fritid

Läs också
Ungdomsappen lanserades i Huddinge under påsklovet. Foto: Adam Skär

Under påsklovet lanserades Ungdomsappen i Huddinge kommun. Målet är att alla ungdomar ska ha möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid.

Ungdomsappen fungerar som en mötesplats för kommunens fritidsgårdar. Där kan ungdomar ta del av aktiviteter, information och utbud. Verksamheterna är öppna för alla och man kan följa sina valda gårdar och gilla inlägg som fritidsgårdarna själva publicerar. Det går även att chatta direkt med personalen.  

Anders Renman är objektledare på kultur- och fritidsförvaltningens stabs- och ekonomiavdelning i Huddinge kommun. Han menar att appen har många likheter med sociala medier som Instagram, och det är för att användarna enkelt ska kunna känna igen sig från andra sociala medier. 

– Man kan beskriva det som ett kommunalt Instagram. Flödet påminner väldigt mycket om Instagram där man ser inlägg om aktiviteter på fritidsgårdarna man följer.

Hälsa och trygghet i fokus

Mohamed Mathlouthi, verksamhetsutvecklare inom ungdomsdemokrati på kommunen, menar att kommunikationen mellan ungdomar och personal är en viktig grund för appen.

– Det är personalen som tillsammans med ungdomar skapar dessa aktiviteter, och det är där ungdomsdemokratin kommer in. 

Deltagare kan tycka till genom enkäter och även lämna feedback till gårdarna.

Mohamed Mathlouthi. Foto: Privat

Nytt för fritidsledare

En viktig punkt i arbetet är att introduktionen av appen inte skulle kännas som extra jobb för fritidsledarna, utan som ett tillägg.

–  Det skulle inte bli någon slags belastning, utan en möjlighet att på enklare sätt kunna kommunicera med ungdomar och marknadsföra aktiviteter på sin fritidsgård, säger Anders Renman. 

Kommunen väntar sig bra respons

Ungdomarnas hälsa och trygghet står i fokus i arbetet –men även föräldrarnas. För att kunna anmäla sig för aktiviteter krävs vårdnadshavares godkännande via Bank-ID, och på så sätt vet föräldrarna var deras barn är och gör.

Eftersom appen fortfarande står på nya ben inväntar kommunen fortfarande respons från användarna, men Mohamed Mathlouthi har goda förhoppningar.
– Det är väldigt nytt, det är en process, men ungdomarna är väldigt exalterade. De tycker att det är en intressant grej.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami