onsdag 22 maj 2024

Uppskattad skapakväll i Flemingsbergskyrkan

Läs också
Skapa-kväll Flemingsbergs kyrka
Khaled som målar. Foto: Elis Widell

Svenska kyrkan i Flemingsberg anordnar skapakvällar varje tisdag under våren. Alla får vara med att måla och skapa. 

– Jag tycker det är jättekul, säger deltagaren Khaled.

Varje tisdagskväll under våren anordnar Svenska kyrkan i Flemingsberg skapa-kvällar. Alla är välkomna så länge man är över 16 år och det kostar inget att delta. Kvällarna går som namnet antyder ut på att skapa, framförallt genom att måla.

 – Att komma hit kan vara ett alternativ till vardagen som kan vara stressig och prestationsinriktad. Här finns inga betyg, skapandet är prestationslöst, säger deltagaren Börje Forsgård.

Skapa-kväll Flemingsbergs kyrka
Denna kväll är Börje Forsgård deltagare, andra kvällar är han ledare. Foto: Elis Widell

Den tisdag Nytt i Flempan besökte skapakvällen var det diakonen Hanna Björklund och prästen Ingegärd Martinsson som var ledare. 

– Oftast är det Hannu Lounela som håller i skapakvällarna, nu är han dock bortrest. Han tog hit konceptet år 2019 från Eskilstuna. Projektet har varit väldigt uppskattat och vi höll faktiskt igång det även under pandemin. Då fick vi göra det digitalt i stället, säger Hanna Björklund. 

För att delta måste man inte vara kristen, alla är välkomna. 

– Huvudsaken med kvällarna är att skapa, det är inget krav på att öppna upp sig. Om man dock vill det finns det möjlighet för enskilda samtal efteråt, säger prästen Ingegärd Martinsson. 

Khaled som annars studerar webbutveckling har varit här förut. 

– Det är min andra gång. Första gången var jag här med en kompis som introducerade mig till det hela. Jag tycker det är jättekul, säger Khaled.

Skapa-kväll Flemingsbergs kyrka
Bilderna målas i källaren Foto: Elis Widell

För den som kanske inte är intresserad av att måla anordnar kyrkan i Flemingsberg även andra tillställningar och evenemang. 

– Vi anordnar allt från konserter, sykurser och second hand-event, till aktiviteter för små barn. Det är himla skoj, säger Ingegärd Martinsson. 

Vilken funktion fyller kyrkan i Flemingsberg?

– Oj, det var en svår fråga. Kyrkans läge är väldigt bra vilket gör att många kommer hit. Den är tillgänglig för alla och det är många som kommer hit oavsett om de är kristna eller inte för att exempelvis tända ljus, säger Hanna Björklund.

Vad tyckte du om kvällen?

– Man märker att de gjort det här förut, det var väldigt organiserat och uppstyrt. Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det var speciellt, säger Khaled. 

Framtida skapakvällar:
16 april
23 april
7 maj
14 maj
21 maj
28 maj
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami