måndag 22 april 2024

UR ARKIVET: Flemingsbergskomikern Shan Atci gör humor av uppväxten

Läs också
Shan Atci bygger mycket av sin humor kring uppväxten i Flemingsberg Foto: Privat
Shan “the man” Atci är en av Sveriges mest hyllade komiker. Han har programlett Melodifestivalen, släppt egen musik och turnerat Sverige runt, flera gånger. Shan Atci berättar för Nytt i Flempan hur uppväxten i Flemingsberg format honom som komiker.

Han föddes på Huddinge sjukhus och bodde i Flemingsberg till 19-årsåldern. I Atcis skolklass gick 22 elever. 21 kallade sig invandrare, den sista var från Gotland och vägrade erkänna sig som svensk. Hans föräldrar har rötter i Turkiet. Atcis humor har ofta gått ut på att skildra de olika folkgrupper han vuxit upp med.

–Det fina är att under ytan var vi alla likdana. Vi kom från olika kulturer men delade uppväxt. Våra föräldrar var från andra länder och hade problem med språket. Det fick oss att känna oss utanför samhället, men också samhörighet. Vi hade samma klädstil och sätt att prata, även om araberna envisades med att uttala “inte” som “änte”, skojar han.


Acti och vännerna lekte bakom Huddinge sjukhus, vid fotbollsplanen och hängde i centrum. Hemma i trapphuset åkte hissen upp och ned med mat mellan grannarna. Från våning ett skickades kåldolmar till våning fem. Våning fem tackade med att skicka soppa tillbaka till ettan.

Samhörigheten och skillnaderna mellan människorna från uppväxten har varit grund för Atcis uppskattade humor, som visats på mängder av scener och i tv-program och webbformat. Trots det har Atci aldrig känt sig som en rolig person.

–Jag tycker inte att jag är rolig men har sedan barnsben alltid varit snabb i huvudet och haft svar på tal. Jag känner folk från Flemingsberg som är mycket roligare än jag själv. Jag har bara låtsats i 19 år och det har funkat. Jag har nog mer attityd än talang.

I helgen startar hans nya föreställning “Kians Baba”, den handlar om sonen Kian.

– Han är extremt rolig. Han har humor. Min pappa är också rolig, berättar historier med ljudeffekter och gester. Jag snappade upp det och nu har det gått i arv till min son. Äpplet faller inte långt från trädet! Det enar oss.

Atci och sonen åker gärna på besök till farföräldrarna som bor kvar i Flemingsberg.

–Det är en slags “borta bra men hemma bäst-känsla” när jag kommer till Flemingsberg. Att gå längs Diagnosvägen där jag växte upp … och så passar jag alltid på att handla i centrum. Där ligger min favoritmatbutik som har allt. De har hummus vid godishyllan! De har säkert plutonium också om man frågar.

Veronica Seigerlund 2020

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami