måndag 22 april 2024

UR ARKIVET: Från Södertörn till Fördomspodden

Läs också
Foto: Clara Skjönberg Zahui
Emil Persson står bakom den populära Fördomspodden och är en prisbelönad journalist. Nu har han landat i rollen som producent för ”Alla mot alla” på Kanal 5. För Nytt i Flempan berättar han om vägen dit från studierna på Södertörns högskola.

Emil Persson, 33, visste tidigt i livet att han ville jobba med skrivande. Han växte upp utanför Växjö och skrev redan som 15-åring för Smålandspostens ungdomsredaktion. Att det blev journalistikstudier för hans del var därför självklart. När han skulle börja plugga ville han till Stockholm. Där var det Stockholms universitet och Södertörns högskola som erbjöd kandidatprogram i journalistik.

– Jag hade hört att Södertörns högskola hade en mer ung och digital profil och att Stockholms universitet var dassiga teorier av Habermas, om det är så han heter.

Mellan 2009 och 2012 läste Emil Persson programmet Journalistik och multimedia på Södertörns högskola. Det var hans första år i Stockholm och genom skolan fick han nya vänner och chans att resa. Han gjorde en utbytestermin i San Diego, USA, där läste han amerikansk historia och filmvetenskap ”mest på kul”.

– Det var en härlig tid, innan man blev vuxen, säger han om sina år på skolan.

Från Södertörns högskola till Fördomspodden

I utbildningen ingick en termins praktik. För Emil Persson blev det på tidningen Café där han sedan blev kvar på vikariat som avlöste varandra tills han blev nöjesredaktör 2013.

– Jag fick åka på mycket resor och intervjua intressanta människor. Det var väldigt härligt. Men sen kom jag till en punkt då jag började känna mig rastlös, så som man gör här i livet.

Efter tre år på Café startade han podcasten ”Fördomspodden” som görs för samma tidning. I podden låter han sina gäster bemöta väl formulerade antaganden om dem och han skyr inte känsliga ämnen.

–  Jag vill ju fråga om det som är på gränsen, där det bränner till. Det är det som är utmaningen. Jag får en kick av att ställa frågor som ingen vågar ställa men som alla vill ha svar på. Man kan göra det med respekt, det är okej att vara nyfiken.

För sitt arbete på Café och podcasten fick han utmärkelsen ”Årets journalist” 2017. Idag jobbar han på produktionsbolaget Nexiko som producent för frågesportprogrammet ”Alla mot alla” som under våren hade premiär på Kanal 5.

Blev mångsidig genom studierna

Om utbildningen säger Emil Persson att det fanns både bra och dåliga saker.

– Jag frilansade som journalist parallellt med utbildningen. Det hände att jag fick tacka nej till jobbuppdrag för att jag skulle plugga inför en tenta i ”hur man skriver”. På så sätt kan jag känna att jag hade klarat mig utan utbildningen, med facit i hand.

Men han ångrar sig inte heller. Programmet erbjöd en bredd och förutom skrivande fick han också prova att göra radio och jobba med rörlig bild. Att få träna sin sina färdigheter inom andra områden än skrivande var det som han tog med sig ut efter sin examen.

– Jag blev mer ”allround” under utbildningen. Jag har tidigare mest jobbat med skrivande, men nu gör jag massa annat också och jag tror att det är det jag alltid behövt göra.

Clara Skjönberg Zahui 2019

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami