söndag 26 maj 2024

Utforska ätbara växter i Högmoraskogen

Läs också
Snödroppar växer i skogen. Foto: Privat

Njut av de gröna skogarna i Huddinge och lär dig om ätbara växter och naturen. Ta in skogen omkring och plocka med några smakprov hem.

Den guidade turen äger rum söndagen den femte maj. Förutom mycket lärdom om vilda växter i naturen har Margaretha Stuguland bred kunskap om skogsträdgårdar, odling och örtmedicin. Hon är den som guidar besökaren under vandringen och deltagarna får en chans att lära sig vad som kännetecknar ätbara vilda växter och att nyttja naturens egna skafferi.  

— För ett par år sedan insåg jag att jag kan väldigt mycket om naturen och att jag borde göra något av det. Jag vet till exempel hur man gör upp en eld med pinnar, vilka växter man kan plocka i vild natur, jag har bland annat även kunskap om medicinska svampar. Jag har verkligen nördat ner mig i det. 

Foto: Privat

Naturskola i skogen

Resultatet blev Naturskola i en öppen skogsträdgård som vi anlagt 2009 i Rågsved och sedan en rundvandring i Högmoraskogen, där Margaretha kan sprida den kunskap som hon besitter. 

Sofi Starud är verksamhetsledare för Arbetarnas Bildningsförbund som genomför aktiviteten med stöd från Huddinge kommuns stöd för miljöförbättrande insatser. Verksamheten kommer under året att anordna fler aktiviteter med fokus på ekologisk hållbarhet och omställning i det lokala. “Vi kommer försöka tillgängliggöra kommunens naturområden och folkbilda om vad en kan göra på individuell nivå för att minska sina ekologiska fotspår och gemensamt arbeta för en hållbar omställning.”  Skriver Starud i ett mail. 

— Under rundvandringen, beroende på säsong, kan man hitta bland annat ramslök, skogslök och löktrav som är en korsblommig växt som smakar vitlök och senap. Jag brukar göra en vegansk pesto på den!, säger Stuguland.

Växter till matlagning

Deltagarna uppmanas att ta med en korg och samla in vilda komponenter med hälsofrämjande effekter och använda dem till matlagning. De får även information om Högmoraskogens ekosystem och dess biologiska mångfald. 

— Vi lever i en svår tid nu, jag tänker på den ekonomiska lågkonjunkturen, maten är dyrare, kriget i Ukraina. Det är bra att veta vad man har runt sig för överlevnads skull. Vad kan jag göra med naturens egna resurser. Det är även bra för hälsans skull att vara utomhus, säger Stuguland.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami