onsdag 29 maj 2024

Våld riktat mot polisen påverkar lärare på Polishögskolan

Läs också
Polisen i Södertörn, Flemingsberg. Bild: Linnea Liljekvist
Polisen i Södertörn, Flemingsberg. Bild: Linnea Liljekvist

Under påskhelgen har flera upplopp skett i och med att den danske högerextremisten Rasmus Paludan fått tillstånd att på offentlig plats bränna en koran. Detta skapade starka reaktioner från motdemonstranter och Polisen fick ta emot våld. Lärare på Polishögskolan på Södertörn reagerar på händelserna. 

Paludan fick tillstånd av Polisen och hade sitt första möte i Jönköping där han brände upp en koran, något som bland andra SVT rapporterat om. Oroligheterna spred sig till flera platser i landet dit Paludan planerat att åka. Under upploppen som dels var riktad mot Polisen kastades sten och bilar sattes i brand. 26 poliser uppges vara skadade och runt 40 personer har anhållits. 

Jesper Alvarsson är lektor i psykologi och undervisar i hat- och demokratibrott på Polishögskolan Södertörn. Han reagerar på de händelser som skett. 

– Som lärare påverkas man såklart. När polisstudenterna kommer ut i arbete kommer de eventuellt att hamna i en liknande situation. Med tanke på bristen på folk inom Polisen är chansen stor att det sker tidigt i karriären, säger han.

Jesper Alvarsson, Lektor i psykologi. Foto: Linnea Liljekvist
Jesper Alvarsson, lektor i psykologi. Foto: Linnea Liljekvist

Polisens agerande har mötts av blandade reaktioner. Många uttrycker tacksamhet mot Polisen för deras arbete men de har även mottagit kritik. 

– Man behöver ha stor respekt för svårigheterna att agera i stora folksamlingar. Med tanke på allvaret i upploppen som skett så hade det kunnat gå ännu värre, säger Alvarsson. 

Upploppen har fått stor uppmärksamhet i media. Att Paludan fick tillstånd till sina demonstrationer har kritiserats. Andra tar upp lagen om yttrandefrihet som argument för varför denna typ av demonstrationer bör tillåtas.

– Å ena sidan är det viktigt att kunna kritisera ideologier för att behålla demokratin. När det får den här typen av konsekvenser bör man dock fundera över hur man ska tänka framöver. Samhället behöver riktlinjer för hur man går tillväga. Det är en svår men viktig balansgång, förklarar Alvarsson. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami