lördag 25 maj 2024

Våren är här – se upp för cykelstölder

Läs också
Polisbild, cykel
Bilden är ett montage. Foto: Privat/Karin Gistedt

Våren närmar sig med stormsteg. Men det är inte enbart positiva saker som årstiden för med sig. I takt med att vädret blir varmare ökar användandet av cykel. Att cykelstölderna därför ökar under denna tid på året är ingen nyhet. Det vet polisinspektör Reine Berglund, Huddingepolisen.

— Som polis åker vi på alla möjliga typer av brott, det är högt och lågt. Det är poliscentralen på Kungsholmen som fördelar arbetet för oss poliser när det sker utryckningar. Så att vi får åka ut på stölder i allmänhet, och cykelstölder i synnerhet är inget främmande för oss. 

Tiden på dygnet som stölderna sker är oftast densamma. Men att skydda sig från att det sker är enligt Reine rätt svårt av flera orsaker.

— Oftast sker stölderna på nätterna, åtminstone allt som oftast när det är relativt mörkt ute, det är i sällsynta fall som vi fått in anmälningar mitt på ljusa dagen. Att skydda sig från stölderna kan ibland vara rätt svårt. Med tanke på att de flesta stölderna sker utomhus, och när folk sover, blir det svårt att hindra. 

Huddinge pendeltågsstation den vanligaste brottsplatsen

En stor utmaning för polisen är att dessa brott sällan leder till att någon åtalas. I Huddinge sker de flesta cykelstölder runt pendeltågsstationen och i anslutning till  busshållplatserna. Anledningen till att så pass få lagförs är heller ingen slump.

Polisinspektör Reine Berglund. Foto: Minna Haqanyar

— Då de flesta stölderna sker utan några som helst vittnen blir det svårt att kunna åtala förövarna. Men att det är ett brott som tas på största allvar. Stöld är ett brott som kan ge fängelse i upp till två år. 

Om man mot förmodan bevittnar en pågående stöld finns det saker man som privatperson kan göra.

— Ser man någon som har ett avvikande beteende i anslutning till cyklar kan man göra olika saker, man kan dels fråga personen vad som försiggår, men är det en definitiv stöld man bevittnar ska man ringa polisen och ta kort på brottsförövaren så man enklare kan få fram gärningsmannen.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami