torsdag 30 maj 2024

Vernissage om människor i New York för elever på Östra gymnasiet 

Läs också
New York är en speciell plats för Lars Wickberg. Foto: Felicia Sandström

I måndags öppnades dörrarna för Lars Wickbergs (alias Herr Low) vernissage “People of the Big Apple” på Östra gymnasiet i Skogås. Utställningen består av 105 bilder på New York invånare. En plats som är väldigt speciell för Lars. 

Lars Wickberg är en journalist och kreatör från Skogås som för andra gången ställer ut på Östra gymnasiet. Totalt är det hans sjätte utställning och den fjärde med kulturföreningen Lyktan,  som har arrangerat vernissaget. På gymnasiet finns det 880 elever, 110 personal och 1 nattpersonal som dagligen kommer att kunna kolla på människorna från “the Big Apple”, förkunnar rektor Stefan Vilkman. Till tonerna av New York-inspirerad jazzmusik bjuder han upp Lars på scen för att öppna utställningen. 

Lars Wickberg ogillar att synas, utan låter hellre konsten vara i strålkastarljuset, “det här är värre än att gå till tandläkaren…”, säger han. I detta fall New Yorks invånare. Däremot blir han glatt överraskad av den positiva respons från elever och lärare han fått och kanske trumfar detta ett besök hos tandläkaren. Han berättar att det som är så speciellt med New York handlar inte om betong och byggnader. 

– Det är pulsen! Människorna! Kulturen! Kreativiteten! Människors skapandekraft!, utbrister Lars Wickberg. 

Bilderna är helt utan efterarbete just för att porträttera dessa människor precis som de är. En kvinna som äter under en neonskylt. En man som spelar trumpet i tunnelbanan. En kvinna som poserar med en inte helt klar virkad hatt. 

–  När jag är i New York har jag inte längre dödsångest, berättar Lars. 

Det är Lars Wickberg sjunde utställning och den femte med kulturföreningen Lyktan, Foto: Felicia Sandström

“Konstnärer är knepiga figurer med slokande hatt och skägg” 

Kreatör är ett ord som passar Lars bättre. Det är inte lika pretentiöst. Det finns även en stor mångfald i Lars kreativitet, allt från fotografi till ordkonst. Olika konstformer är inte ovanligt på Östra gymnasiet, som har haft ett tjugotal utställningar genom åren, med olika konstnärer. Alla genom kulturföreningen Lyktan som de har ett nära samarbete med. Det är få skolor i Norden som i samma utsträckning har konstutställningar. 

Vernissaget ger elever på Östra Gymnasiet och andra möjlighet att ta del av konstutställningen.
Foto: Felicia Sandström
Vad: Vernissage “People of the Big Apple”
Var: Östra gymnasiet, Skogås
Vem: Lars Wickberg 
När: 13/11-15/12. Även öppet för allmänheten på vardagar. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami