lördag 25 maj 2024

“Integration i samhället styr vårt arbete”

Läs också
ABF Huddinge håller kurser för nyanlända Foto: privat

Hani Shabanpour är verksamhetsledare på Arbetarnas Bildningsförbund i Huddinge. ABF är en av de organisationer som engagerat sig stort i flyktingkrisen som äger rum i Europa. De arbetar för fullt nu med att hjälpa så många flyktingar dem kan. Shabanpour berättar om hur de går till väga med det, här i Huddinge.

Hani Shabanpour, jobbar på ABF

Hur hjälper ni de nyanlända från Ukraina?

– Vi tar emot flyktingar och erbjuder kurser inom bland annat svenska, samhällskunskap och arbetsmarknad. Redan nu finns det 200 flyktningar från Ukraina som deltar i våra studiecirklar.

Vilka slags kurser erbjuder ni?

– Svenska i tre olika delar är kursen som vi fokuserar mest på åt nyanlända till Sverige för att det lättare leder till integration. Vartefter de lär sig språket så erbjuder vi också kurser inom samhällskunskap och arbetsmarknad. Hur man skriver ett CV och jobbsökandet inkluderas också i kurserna.

Vart äger kurserna rum?

– Vi har kurser runt om i Huddinge kommun. Vårby, Flottsbro, Centrala Huddinge och i en nyöppnad lokal i Flemingsberg.

Vad är planerna för framtida kurser?

– Eftersom vårt arbete styrs av de som deltar så vi försöker ständigt anpassa oss till deras behov. Möjligheten finns för att skapa ytterligare kurser i de ämnena som kan behövas i framtiden. Vi har flexibilitet i vad vi kan lära ut så länge det finns människor som behöver utbildningen för att integrera sig i samhället. För det är just integration i både samhälle och arbetsmarknad som styr vårt arbete.

Kan man som privatperson hjälpa till på något sätt?

– Just nu har vi resurserna för att hantera den flyktningsvågen vi ser idag. Vi har lärare hos ABF som hjälper till och andra anställda. Om flyktningsvågen skulle utveckla sig till den vi såg 2015 så öppnar vi upp för volontärer och accepterar gärna hjälp. Men i nuläget flyter allt på bra.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami