lördag 25 maj 2024

“Vi vill att alla ska kunna gå ut och vifta med studentmössan”

Läs också
Studenter på flak
Glada studenter åker flak. Foto: Micael Carlsson

Att ta studenten kan bli en dyr historia. Tumba gymnasium tar nu initiativet att hjälpa sina elever och deras föräldrar med studenten. Andreas Hammarstedt, biträdande rektor, berättar vilka steg skolan tar för att hålla kostnaderna låga.

En basic studentmössa kostar 499 kronor. Elever kan designa sina egna mössor och en mössa kan kosta runt 1000 kronor och ibland mer. Många elever vill skaffa sig en dyr eller specialdesignad för att få en minnesvärd upplevelse. Därför har Tumba Gymnasium beslutat att hjälpa eleverna och föräldrarna som inte har råd att köpa en ny studentmössa. Andreas Hammarstedt, som är biträdande rektor, berättar om initiativet.

Tumba gymnasium. Foto: Damir Safarov

–  Enligt många föräldrar är studenten för dyr, och elever kan känna sig pressade på grund av den budget som krävs för att ta studenten. Studentmössorna är otroligt dyra och kan kosta upp till 1000 kronor eller 3000 kronor beroende på hur mycket man satsar.

Andreas Hammarstedt kommenterar också hur elever kan pressa varandra för att köpa dyrare mössor.

– Vissa elever kan ibland tävla om vem som har dyrast mössa och det blir kostsamt för föräldrarna.

Skolan har därför satt stopp för företag som vill komma och sälja mössor till studenterna och relaterade företagsförsäljningar.

– Vi tycker att marknadsföringen av studentmössor är för agressiv för studenten. Därför släpper vi inte in företagen i vårt gymnasium. Istället ger vi alla våra studenter studentmössor som en gåva. Vi vill att våra studenter ska kunna gå ut och vifta med studentmössan.

Skolan tar också initiativet för att hålla en bal och ordna kalas med sin budget.

– Vi håller också vår egen bal och hyr bussar som kör oss till platsen på ett hemligt sätt. Därför kan bara de som är kopplade till studenten ta sig till balen och kalaset.

Tumba gymnasium har fått glada tillrop för sitt initiativ.

– Många föräldrar har skrivit med positiv feedback till rektorn och oss, och att det vi gör är ett bra initiativ.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami