lördag 25 maj 2024

Vill hjälpa till med en fungerande vardag

Läs också
Konstutställningar, övande rockband och resurser för flyktingar hittar vi i ABF huset i Huddinge. Foto: Johanna Kilpinen Grimberger

Enligt Ulrika Tärnblom, studieförbundschef hos ABF Huddinge, är möjligheterna hos dem oändliga. Kurser i svenska för ukrainska flyktingar och lokaler att låna för rockband och mycket mer. 

Sedan 1964 har ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, varit aktiva i Huddinge. Just nu är det stort fokus på flyktingar från Ukraina som får hjälp med samhällsintroduktion och att lära sig hur man kan få vardagen att fungera. Kurser i svenska, studiecirklar och samtal är i full rullning. 

– Vi vill hjälpa dem som står längst från makt och inflytande, säger Ulrika Tärnblom.

Söka lokal, material och lärare

Hos ABF Huddinge kan man från och med att man är 13 år starta en egen studiecirkel. Det är gratis och utöver att hålla på med ämnen kopplade till skolstudier kan man även till exempel starta en dansgrupp eller ett band. Man kan även anmäla sig till betalkurser inom till exempel dans, musik, språk och hantverk. ABF Huddinge kan stötta med lokal, material och har även möjlighet att hyra in en lärare om man önskar. Denna möjlighet tror Ulrika Tärnblom att många unga i Huddinge inte har någon vetskap om. 

– Vi har många äldre som startar upp olika grupper, men tror yngre generation missat möjligheterna som finns hos oss.

Bildtext: Ulrika Tärnblom, Studieförbundschef hos ABF Huddinge. Foto: Johanna Kilpinen Grimberger

En av få som finns i Huddinge

ABF Huddinge hjälper även till att arrangera konstutställningar. Just nu och fram till 14 april håller ett gäng damer till i lokalen och ställer ut lapptäcken. En av damerna talar om hur mycket det uppskattas att lokalen finns att låna, då det är en av få som finns i Huddinge.  

År 2019 hade ABF Huddinge enligt egen beräkning 1949 kulturarrangemang. Förra året, 2021, var det bara 406 arrangemang, den sjunkande trenden beror enligt Ulrika Tärnblom på coronapandemin.

Lapptäcke på den aktuella konstutställningen i ABF huset i Huddinge. Foto: Johanna Kilpinen Grimberger
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami