lördag 25 maj 2024

Vintern har tjuvstartat på Flottsbro

Läs också
Snökanonerna är igång på Flottsbro. Foto: Mattias Ljungberg
Snökanonerna går för fullt på Flottsbro och ett vinterlandskap håller på att skapas. Flottsbros anläggningschef Andreas Häggqvist är optimistisk och siktar nu mot att liftarna ska börja snurra lagom till jul.
– Det var nog sex år sedan vi hade öppet på jullovet.

Flottsbrobacken i Huddinge är med sina fem nedfarter och tre liftar Stockholms läns största skidanläggning. Backen som är belägen mellan Huddinge och Botkyrka i anslutning till Glömstavägen kan dessutom stoltsera med Stockholms högsta och längsta backe. Från och med i måndags arbetar personalen för fullt med att skapa snö i backarna.

Vid lunchtid på tisdagen visade termometern vid liftens dalstation på sju minusgrader. Andreas Häggqvist är anläggningschef på Flottsbro och jublar över de senaste dagarnas kalla väder.

– Det är superroligt att vi är igång, och det ser ju ut att bli minusgrader ett bra tag framöver. Nu kan vi producera snö dygnet runt och det ger oss som jobbar med det lite energi. Det är inte jättevanligt att vi kan producera snö så här tidigt. Det är alltid kallt någon gång i november men oftast inte så lång period som det ser ut att vara nu.

Anläggningschef Andreas Häggqvist. Foto: Mattias Ljungberg

Snön som nu börjat produceras kommer direkt från den intilliggande Albysjön som inte frusit än.

– Det är många faktorer som påverkar hur fort det går att producera snö. Lufttemperatur och luftfuktighet är två. Temperaturen i vattnet var åtta grader förra veckan. Det är det vattnet som ska frysa till snö så det gynnar oss att sjön blir kall nu. Helst skulle vi ha kallare väder, någonstans runt 10 till 15 minusgrader är det optimala.  

Andreas Häggqvist är van vid att vädret i Stockholm snabbt kan ändras och vågar inte spekulera kring när liftarna kan börja snurra.

– Vi går aldrig ut med någon information innan vi vet när vi kan öppna. Vi vet ju aldrig hur länge kylan håller i sig i Stockholm, men som det ser ut nu kommer vi kunna öppna någon backe till jul – vilket nog var sex år sedan. De senaste åren har vi oftast öppnat på nyårsdagen.

Förra säsongen präglades av pandemin och bara ett begränsat antal fick besöka anläggningen.

 – Det finns ju inte restriktioner längre så vi kommer ta in fler än förra året. Men vi kommer ändå ha kvar vissa begränsningar på hur många vi tar in. Vårt värdshus och matsäcksrum kommer vi kunna ha öppet i vinter som det ser ut nu, säger Andreas.

2 KOMMENTARER

  1. Har aldrig varit i Flottsbro. Men nu när man läser blir man ju sugen på att ta sig en tur. Kul med utförsåkning redan nu… och i Stockholm!

Kommentarer är stängda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami