lördag 18 maj 2024

Ännu inga planer för platsen där Albyskolan stod

Läs också
Marken Alby
Marken där Albyskolan en gång stod. Foto: Leah Almendra Rodriguez

För tretton år sedan revs Albyskolan i norra Botkyrka. Skolan hade en stor betydelse för många boende i området, men de har lämnats utan svar på vad som kommer att hända med marken. Kommunen meddelar att det inte finns några fastställda planer på nybyggnation.

BOTKYRKA. Dogge Doggelito, musiker och skådespelare, är en av de Albybor som gick på skolan. Han berättar för Nytt i Flempan att han har starka minnen från skolan. Breakdancetävlingarna i matsalen, julfester och starten av den framgångsrika hip-hopgruppen The Latin Kings. 

Dogge Doggelito
Dogge Doggelito. Foto: Privat

När skolan skulle rivas fotade han av graffitin som hans storebror målat på väggarna för att spara som minne. Han berättar att skolan var sliten och att det kändes som att de inte satsade på skolan. 

Dogge Doggelito
Foto: Privat

– Det fanns eldsjälar som kämpade men det var nog billigare att riva än att försöka rusta upp den.

Doggelito önskar att kommunen kunde bygga något som gynnar Albyborna på marken där Albyskolan låg. Många i Alby har det tufft med missbruk och utanförskap, och han tycker att en satsning på en ungdomsgård eller ett kulturhus borde göras. 

 – Om man kan rädda människor genom att bygga något sådant hade det varit fantastiskt, säger Doggelito. 

Dogge Doggelito
Foto: Privat

Konstnären Emma Dominguez är också en av Albyborna som gick på skolan i högstadiet. Hon kommer ihåg att det var många som var ledsna över rivningen. De fick förklaringen att den skulle stängas på grund av mögel, att det inte var värt att reparera. 

– Jag förstod aldrig stressen att stänga skolan. Den stod ju tom hur länge som helst och sen har de inte ens byggt något där, säger Emma Dominguez. 

Bild på Emma Dominguez. Foto: privat.
Emma Dominguez. Foto: privat.

Hon vill gärna veta vad Botkyrka kommun planerar att bygga. Hon menar att det oftast inte finns någon tydlig information kring det som berör Albybornas liv eller områden. Det som byggs där borde förankras med de boende. 

– Låt de engagera sig och ge förslag på vad man kan behöva i området, säger Dominguez. 

Dogge Doggelito
Foto: Privat

Botkyrka kommuns pågående förhandling 

Näringslivschefen i Botkyrka kommun, Martin Andaloussi, meddelar att en förhandling pågår med en privat aktör om vad som ska ske på marken. Förhandlingen inleddes 2019 utan att något fastställts. 

– Eftersom det är en pågående förhandling kan jag inte kommentera detaljer,  säger Andaloussi.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami