
Arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år i Botkyrka kommun har ökat från förgående år. Kommunen gör nu nya insatser för att hjälpa unga ut på arbetsmarknaden.
Coronapandemin har haft långvariga effekter på arbetsmarknaden. Bland annat genom högre arbetslöshet och minskad sysselsättning rapporterar Svenska Riksbanken. 7,6 procent av Sveriges ungdomar är arbetslösa enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Nästan en tiondel av dem bor i Botkyrka.
Dag Ahlse, ordförande för arbetsmarknad och vuxenutbildningsnämnden i Botkyrka, menar att det finns flera faktorer som bidrar till arbetslösheten.
– Det kan bland annat handla om strukturella utmaningar som brist på arbetsmöjligheter för unga. Det kan även röra sig om låg utbildningsnivå, vilket gör det svårt att konkurrera på arbetsmarknaden och hitta jobb. Eller på diskriminering och sociala faktorer. Det beror även på brist på nätverk som skulle underlättad deras arbetssökande, säger Dag Ahlse.
Svårt att träda in i arbetslivet
Detta har påverkat ungdomar såväl vuxna. Botkyrka kommun erbjuder ungdomar mellan 18 och 29 år som är folkbokförda i kommunen möjlighet till att arbeta i deras verksamheter. Att träda in i arbetslivet kan vara svårt speciellt utan erfarenheter. Kommunens mål med denna insats är att skapa värdefulla erfarenheter och ge ungdomar utan sysselsättning en chans att tjäna pengar. Inom Botkyrka kommun arbetar uppsökarna Johan Johansson och Stacey Osas med att kartlägga ungdomar som har det svårt på arbetsmarknaden.
– Det finns verkligen ett stort behov för detta, speciellt inom den målgruppen vi arbetar med. Det förväntas av ungdomar mellan 20 och 29 år att de ska kunna allt om arbetsmarknaden. De flesta frågor vi får är saker som vi tycker att alla borde veta, berättar Johan Johansson.
Hjälp finns att få
Kommunen och uppsökarna erbjuder olika typer av tjänster. Coacher och studievägledare hjälper ungdomarna att hitta deras intresse. På så vis kan man koppla personer till rätt arbete, utbildning eller karriär. De erbjuder också hjälp med cv, personligt brev och med ansökningsprocessen till studier. Man har även möjlighet att få timanställning på kommunens verksamheter eller på andra jobb de hittar.
– Vi har många ungdomar som hittar permanent timanställning genom oss eller en utbildning de verkligen brinner för, berättar Stacey Osas.
Stacey Osas och Johan Johansson betonar behovet av verksamheten och tycker att arbetsmarknadsfrågor inte står tillräckligt mycket i fokus. Det finns mer information på kommunens hemsida.