Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik vid Södertörns högskola och aktuell med boken “Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning”. I den går hon till botten med de tankemönster som hindrar människor från att ställa om till klimatsmarta liv.
– De flesta vet att vi har en allvarlig miljökris och vill göra något åt den. Ändå fortsätter de att flyga, köra bil och äta mycket kött. I min forskning pratar jag med människor och försöker förstå hur de ursäktar dessa beteenden – och vad drivkraften är för dem som lyckats ställa om.
Vilken är den vanligaste ursäkten du stöter på?
– Många har ett slags budget-tänk och motiverar sitt flygande med att de källsorterar och cyklar till jobbet. Det blir lätt tokigt eftersom det krävs decennier av källsortering för att väga upp för en flygresa utomlands. Vissa jämför sig med andra, större klimatskurkar trots att majoriteten av oss svenskar hör till de tio till femton procent med störst klimatavtryck i världen.
Vad kan få människor att ställa om?
– Man har trott att rädsla och skam gör människor passiva men våra studier tyder på att många som ställer om snarare drivs av just rädsla, samvete och moraliska samtal med andra.
Vad är ditt budskap till den som vill börja leva hållbart?
– Boken som kommer ut i början av maj ska hjälpa läsaren att komma förbi det som stoppar. Men det viktigaste kanske är att erkänna konflikten mellan ens insikter om klimatkrisens allvar och hur man handlar. Samt att ha sällskap: det är otroligt svårt att ställa om när man är ensam. Man behöver hitta andra som också ställer om och känner likadant.