lördag 25 maj 2024

Föreningen vill visa solidaritet med Gaza

Läs också
Ellen Pettersson, Lio Wijkander, Klara Abrahamsson tillhör alla Södertörn Solidaritet. Foto: Emil Toro Rosander

I höstas uppmanade Palestinagruppen studenter på högskolor i Sverige att gå ut från sina seminarier och föreläsningar i solidaritet med befolkningen i Gaza. Så gjorde även studenter på Södertörns högskola och ur det föddes föreningen Södertörn Solidaritet. Nytt i Flempan träffar några av medlemmarna under tisdagens walk-out för att få veta mer om föreningen och deras visioner.

Walk out är ett initiativ som Palestinagruppen tagit, en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som bland annat verkar för palestiniernas mänskliga rättigheter. 

Vi vill sprida information och påminna folk om det som händer så att det inte glöms bort, säger Lio Wijkander som varit med från starten förra året.

Även om den aktuella frågan rör Israel–Palestina-konflikten vill de vara en rörelse som tar upp frågor om mänskliga rättigheter över hela världen, till exempel konflikterna i Kongo och Sudan. De vill även att högskolan ska ta ställning och stå upp för mänskliga rättigheter. Något som medlemmarna i Södertörn Solidaritet inte tycker att högskolan har lyckats med till fullo.

Lio Wijkander ställer sig frågan:

Varför finns det solidaritet för Ukraina men inte för Palestina?

Riktar kritik mot ledningen

Efter Rysslands invasion av Ukraina gick skolan snabbt ut med ett ställningstagande mot kriget och Ukrainas flagga är fortfarande hissad på campus. Södertörns Solidaritet har varit i kontakt med högskolans ledning, som hänvisar till vad regeringen sagt och säger att de inte kommer göra något uttalande eller ta ställning för Palestina då situationen är känslig.

– Det är en besvikelse att en högskola med utbildningar om rasism, postkolonialism och mänskliga rättigheter inte själva kan ta ställning, säger medlemmen Amrit Albert.

Positiv respons

Utöver ledningen är de glada för den respons de fått. De upplever att både lärare och elever stöttar dem och att folk på högskolan vill hjälpa till och undrar hur de kan bidra. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami