tisdag 28 maj 2024

Huddinges unga talanger glänste när kulturskolan firade 70 år

Läs också
Dansare från Huddinge Kulturskola
Elever från Skogås och Huddinge centrum dansade egen koreografi till “Runnin’”. Foto: Ebbe Jonsson

Från Disney till svenska psalmer, Kulturskolan i Huddinge visade på stor bredd under tisdagskvällens jubileumsshow. I två akter visade eleverna upp sina talanger i den näst intill fullsatta aulan på Huddingegymnasiet.
Det är en kulturspridare i kommunen, säger sångpedagogen Fanny Leander.

Bakom den blå ridån i aulan på Huddingegymnasiet hörs hur barnen inte kan stå stilla av iver. Ridån öppnas på glänt och ett par nyfikna ansikten tittar fram. Ljudet av fötter på scengolvet blandas med barn som sjunger och instrument som stäms. Huddinge kulturskola fyller 70 år och firar med en jubileumsshow av och med skolans elever.

Sorlet från föräldrar, syskon och andra intresserade i publiken lägger sig när ridån går upp ett par minuter efter sex. På scenen står barn i färgglada tröjor som inleder föreställningen med dans och sång till Lejonkungens ledmotiv, ”En värld full av liv”.

De kommande två timmarna får publiken se framträdanden av 140 av skolans 1026 talanger. Ett rekord i antal inskrivna elever på kulturskolan, berättar sångpedagogen och föreställningens projektledare Fanny Leander. Musik, sång och dans står på kvällens program som leds av elever från teaterkursen.

Fanny Leander hälsar publiken välkomna
Föreställningens projektledare Fanny Leander hälsar publiken välkomna. Foto: Ebbe Jonsson

De senaste 70 åren har Kulturskolan i Huddinge haft en central roll i kommunen.

– Här får barn och unga plats att utöva kultur och möta varandra. Det ger ringar på vattnet för fler än de unga. Det involverar även familjer, närstående och intresserade invånare, säger Fanny Leander.

Mot slutet av showen intas scenen av kulturskolans nystartade kör, Lilla Kören. Leende vinkar barnen till publiken och ställer upp sig framför rockbandet Hajen Low. Deras gemensamma framträdande till ”Aprikosblues” visar hur kulturskolan bygger broar mellan olika åldrar.

Föreställningen avslutas med ”I Wanna Dance with Somebody (who loves me)” framfört av Hajen Low tillsammans med de äldre musikaleleverna. När sista tonen ebbats ut ekar applåderna i aulan. Alla kvällens deltagare samlas vid och på scenen för att ta emot publikens jubel. 

Kulturskolan har egna lokaler på tre ställen i kommunen: Vårby Gård, Skogås och Huddinge Centrum. De kommande 70 åren inleds med lokalbyte för kulturskolans verksamhet i Huddinge centrum.

– Verksamheten ska flytta för att ge plats åt det nya kommunhuset, säger Fanny Leander som är positiv till flytten.

För den som är mellan 5 och 22 år som vill delta i något av kulturskolans kurser släpps platserna till vårterminen den 16/12 klockan 10.00.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami