lördag 25 maj 2024

Botkyrkapolisen varnar för “falska poliser” – äldre mest utsatta  

Läs också
Polisbilar
Foto: Janee/Wikimedia Commons

Polisen i Botkyrka varnar för falska poliser på sin facebooksida. Enligt Stockholmspolisen ska bedragarnas måltavla främst vara äldre personer. Det är problematiskt, säger Mats Eriksson,presstalesperson på Stockholmspolisen. 

“Någon ringer upp och säger sig arbeta för polisen, de säger att de behöver ditt bankkort, pin-kod eller värdesaker. En stund senare kommer någon för att hämta upp sakerna.”
Så kan det gå till när de äldre blir bedragna av “falska poliser”, skriver polisen i Botkyrka på sin facebooksida. Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen, anser att det är en problematisk fråga som polisen måste förhålla sig till emellanåt. 

– Vi jobbar framförallt med en informationskampanj med information till de personer vi tror är målgruppen för bedrägerierna. Vi vet att äldre människor har en mycket större tilltro till samhället rent generellt och tror därför på polisen i större utsträckning, säger han.

Så undviker du bedrägeri 

På polisen i Botkyrkas facebooksida ges tre råd på hur anhöriga kan prata med sina äldre för att de ska skyddas från bedrägerierna:

  • Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkor
  • Släpp aldrig in någon över tröskeln om du inte vet vem det är. Be alltid om legitimation. Ring och kontrollera den institution eller det företag som individen påstår sig komma ifrån.
  • I alla kontakter på telefon och mejl, säkerställ att den du har kontakt med är den som individen utger sig för att vara.

Mats Eriksson understryker att polisen endast hämtar saker hos människor som är brottsmisstänkta och att polisen alltid har polisbrickor med sig. 

–  Människor som inte är misstänkta för brott har vi inte skäl att hämta grejer hos. Vi ber inte heller om koder eller hämtar in bankkort, säger han.

Om man känner sig osäker över om någon är en polis, menar Mats Eriksson att man alltid ska ringa 112 först och dubbelkolla.

– Hellre ett samtal för mycket än för lite, säger han. 

Hilda Boman

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami