lördag 25 maj 2024

“Huddinge stöttade mig under hela min skadeperiod”

Läs också

Mathilda Lundström blev redan vid åtta års ålder en del av Skogås handbollsklubb. Hon växte inte upp i en handbollsfamilj, men efter en provträning blev det kärlek vid första ögonkastet. Idag är Mathilda utlandsproffs och en viktig spelare i det svenska handbollslandslaget.

Matilda Lundström. Foto: Christoffer Borg Mattisson

–I Skogås HK fick man ett lag, gemenskap och hänga med ett roligt gäng. Det är en stabil och bra klubb som satsar mycket på sin ungdomsverksamhet.

Mathilda spelade i Skogås HK i sex år innan hon lämnade för Huddinge Handbollsklubb. Men redan vid 14 års ålder drog hon sitt första korsband. Hon fick under den efterföljande rehaben fortsatt förtroende och en utarbetad plan för att få komma tillbaka till spel.

–Huddinge gav mig mycket stöttning under hela min skadeperiod som 14-åring. Klubben gjorde så jag växte och har gett mig mycket inför kommande klubblag och framtiden. 

Totalt blev det åtta års spel i hemkommunen innan högersexan var redo för nästa steg i karriären. Det bar av till Spårvägen HF i Elitserien där det blev två fina år i klubben, därefter tog hon klivet upp till Skuru IK. Där fick Mathilda sitt stora genombrott och blev för första gången utnämnd till en av ligans “All star player” och var en av elitseriens bästa spelare.

2020 valde hon att ta tåget ner till Sävehof och vann SM-guld med klubben 2022. I november 2021 drog högersexan återigen korsbandet i sin nya klubb. Det blev en lång skadeperiod där hon stod på sidlinjen i 344 dagar, men hon fick stöttning och en bra plan för framtiden för att komma tillbaka till hallen. Under sin skadeperiod missade Mathilda VM 2021 och EM 2022.

Mathilda gjorde comeback i januari i år, men då för en ny klubb. Hon lämnade Sävehof för den danska högstaligan och klubben Silkeborg-Voel. Redan under första säsongen som utlandsproffs var Mathilda med och kammade hem ett brons i danska cupen i april, det första i klubbens historia.

–Under rehabperioden hade jag bra stöttning från klubben och en bra plan kring min comeback. Nu när man är erfaren spelare så var det mer nervöst än innan att komma tillbaka, men såklart jättekul. 

I november är det VM i Norden där Sverige är direktkvalificerade då Sverige är ett av värdländerna. 

–Jag har varit med på alla landslagssamlingar sen min comeback och är hoppfull över landslagsuttagningen inför VM. 

FAKTA

Namn: Mathilda Lundström

Ålder: 26 år

Klubb: Silkeborg-Voel

Bor: Silkeborg, Danmark

Position: Högersexa

Meriter: SM guld och två All Star pris

Mästerskap: EM 2018 och 2020, VM 2019 och OS 2020

Lovina Stafhammar

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami