lördag 25 maj 2024

“Fritidsgårdarna är viktigare än någonsin”

Läs också
Man i orange jacka vänd mot ett fönster
Ray Kafeero, arbetsledare på Grantorps fritidsgård. Foto: Cornelia Wretling

Fritidsgårdarna är viktigare än någonsin. Det menar Ray Kafeero som jobbar på Grantorp fritidsgård där de nyligen har utvecklat en app för att nå ungdomarna ännu lättare. På gården finns aktiviteter för alla som musikproduktion, dans och datorspel.

– Det bästa med mitt jobb är att det är kul, jag gör det jag brinner för och tillsammans med ungdomarna utvecklas vi. Jag jobbar inte bara för att jobba. Jag får även uppleva hur ungdomarna växer upp och hittar sina egna identiteter, säger Ray Kafeero. 

Ungdomsgården har mellan 25-40 besökare i åldrarna 13-16, enligt Huddinge kommun. Det finns även flera aktiva samarbeten tillsammans med till exempel Förebyggarteamet, polisen, BUF och skolorna runt omkring, berättar Ray Kafeero.

– En av de viktigaste sakerna för mig är att ungdomarna ska känna sig trygga och inkluderade här. Vi har ungdomsråd en gång i veckan där de får vara med och önska aktiviteter och vi anordnar även speciella event för tjejer. 

Tonårstiden är en känslig tid och därför jobbar Grantorps fritidsgård mycket med identitetsskapande. Det handlar om att skapa ett bredare perspektiv på olika kulturer och att arbeta för att ungdomarna själva ska hitta vad de är bra på. Aktiviteterna hjälper ungdomarna att bygga upp sina egna identiteter. När Grantorp startade hade ungdomarna svårt att vara sig själva och det var väldigt stökigt. Men nu har de utvecklats och idag är det helt lugnt, säger Ray Kefeero.  

“Vi lyfter upp våra ungdomar”

– Vi vill att ungdomarna själva ska utvecklas och därför är processen viktigare än resultatet. Resultatet kommer bli bra i slutändan om vi låter dem ta det i sin takt även om det kan ta längre tid, säger Ray Kafeero.

Det är inte bara aktiviteter som tar plats på Grantorpsgården utan även samtal om viktiga saker. De bjuder in föreläsare, bland annat från polisen, som pratar om kriminalitet och våld. Personalen har också tillgång till flera olika utbildningar för att kunna samtala om frågorna.

Ray Kafeero tycker att en bra ungdomsledare är någon som tar sig tid för barnen och är nyfiken. Han säger även att det är viktigt att lyssna och följa upp för att se vad de själva tycker och tänker. För att kunna göra ett bra jobb som fritidsledare är tid nyckeln.

– Det krävs att man har bra tålamod så att man kan förklara saker flera gånger för ungdomarna utan att bli irriterad och så att de verkligen förstår. Det är även viktigt att vara trevlig och respektera att vi alla har dåliga dagar ibland, säger Ray Kafeero.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami