lördag 25 maj 2024

Nu förnyas parkeringen på Lida friluftsgård 

Läs också
Markarbetet för den nya parkeringen fortgår. Foto: Emma Färm Dymkowski

Lida friluftsgård har påbörjat en renovering av sin parkeringsplats efter många år av vattenansamlingar och bristande infrastruktur. Den nya moderniseringen väntas inte bara förbättra parkeringsförhållandena utan även minska risken för miljöföroreningar i närliggande vattendrag.

Lida friluftsgårds parkering ska förnyas och moderniseras. Underlaget på parkeringen har under 30 års tid blivit gropigt och förstörts av vattnet som samlats upp från regn som runnit ner från den närliggande skogen. 

Det är Botkyrka kommun som har ordnat så att allt har kommit i rullning. Och PEAB, som är markansvariga för många delar i Botkyrka, har tagit sig an uppgiften att förbättra parkeringen.

Sandra Löfgren, platschef på Lida, berättar att de har väntat länge på att få bygga en bättre parkering. 

–  Det som händer nu är att de bygger på den och fyller i. Sätter ditt nya brunnar så vattnet har någonstans att rinna av till. Detta är också för att förarbeta att vattnet som rinner, rinner igenom ett reningssystem innan det hamnar i sjön. 

Hon berättar att de är jätteglada över att de har fått nya brunnar som gör att vattnet från parkeringen kan gå igenom ett reningssystem innan det åker ner i sjön. De har inte heller kunnat asfaltera under åren eftersom att det har gjort att vattnet samlats på sig gifter från bilarna och runnit rakt ner i sjön. 

Nya laddstolpar för elbilar

Den nya renoveringen av parkeringen kommer dessutom att inkludera nya laddstolpar för elbilar och utrymme för ställplatser. Utöver det  har Lida planer att bygga en hygienstuga för tältängen på området. Det ser att de på sikt ska kunna erbjuda en vattentoalett för besökande som vill tälta. Än så länge så är det bara en plattform som är satt och rör som är dragna men de jobbar för att kunna få det byggt till i år eller nästa år. 

– Just nu är det mycket vi vill göra men det är ekonomin som måste vara på plats för att kunna gå igenom med det, berättar Sandra Löfgren.

Lida har många besökare varje år och en av dem är Lars Björkvall som tycker att det är bra att de bygger om och förbättrar.

– Det är bra att de ordnar till parkeringen eftersom att det har varit så himla gropigt innan. Jag tycker att man behöver större parkeringsplats, så det är kul att det har kommit igång.  

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami