lördag 25 maj 2024

Nytt i Flempan har jämfört matpriser i Flemingsberg – här är resultaten

Läs också
Foto: Khadijah Mire

Under de senaste två åren har matpriserna ökat med 22 procent, rapporterar sajten Matpriskollen. Priserökning beror på olika faktorer som utbud och efterfråga. Nytt i Flempan har kollat prisskillnaderna i Flemingsberg. 

I Sverige har priserna på mejeriprodukter, ägg och grönsaker ökat kraftigt, redovisar en studie publicerad av Uppsala universitet. Som svar på detta höll finansminister Elisabeth Svantesson (M) möte med matjättarna förra året. Hon uppmanade företagen att sänka priserna och inte driva upp dem, rapporterar Aftonbladet. Axfood, Ica och Coop står tillsammans för 90 procent av matmarknaden i Sverige. Lidl började implementera prissänkningsstrategier och andra aktörer följde snabbt efter. Men effekterna av de höga priserna känns fortfarande. 

Nytt i Flempan har jämfört priserna på de mest köpa produkterna hos alla stora kedjor i Flemingsberg. 

Av de butiker vi besökte kunde vi se en del skillnader. Bland annat att den dyraste pastan kostade 220 procent mer än den billigaste. Även priset på ost skiljde sig, den dyraste kostade 52 procent mer. Sammanfattningsvis kunde vi se att den tysk-svenska matjätten Lidl och Ica är ganska nära varandra gällande pris. Mellan Hemköp och Willys är prisvariationen inte så stor. 

Robert Östling, professor i nationalekonomi, menar att världsläget är en av anledningarna till att priserna höjs.   

– Det finns olika anledningar till att matpriserna har ökat i Sverige. Till exempel Rysslands invasion i Ukraina. Men även ett allmänt inflationstryck och bristande konkurrens mellan aktörerna i livsmedelsbranschen, säger Robert Östling. 

Butiksarbetaren Ludvig Törnkvist. Foto: Khadijah Mire

Det är inte bara genom statistiken som prisökningen ger avtryck. Ludvig Törnkvist jobbar som butiksarbetare på en av Sveriges största matjättar och har upplevt en förändring bland kunderna.  

– Man ser påverkan på matpriserna. Folk handlar betydligt mer varor som är på kampanj eller extrapris än förr, säger Ludvig Törnkvist. 

Andra har mindre att säga om prisökningarna. Noel Alfredsson Braic studerar vid Södertörns Högskola och har inte känt av kostnaderna särskilt mycket. 

– Matpriserna har höjts väldigt mycket, det har man märkt. Men det påverkar mig inte personligt då jag inte handlar maten hemma, berättar studenten Noel Alfredsson Braic. 

Billigaste till dyraste Matkasse
Lidl – 276 kr 
Ica Maxi – 278 kr 
Hemköp – 295 kr 
Willys – 298 kr 
Stora Coop – 357 kr

Nytt i Flempans Matkasse

Butik  Ica maxi  Willys  Lidl  Hemköp  Stora coop  
Ägg  45 kr  40 kr  28 kr  50 kr  45 kr  
Mjölk  12 kr  12 kr  12 kr  14 kr  12 kr  
Ost  89 kr  97 kr  97 kr  106 kr  135 kr  
Smör  23 kr  50 kr  27 kr  25 kr  40 kr  
Gurka  17 kr  13 kr  17 kr  12 kr  15 kr  
Toalettpapper  25 kr  32 kr  25 kr  24 kr  44 kr  
Kaffe  40 kr  44 kr  50 kr  32 kr  48 kr  
Pasta  27 kr  10 kr  20 kr  32 kr  18 kr 
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami