lördag 25 maj 2024

Premiär för killingsläpp

Läs också
En killing i naturen. Foto: David Selbert

Den fjärde maj håller Enöga Stockholm sitt första officiella killingsläpp. Biljetterna har ett begränsat antal och alla intäkter går till getavelsförbundet för att fler killingar ska få beta naturbete.

Enöga gård Stockholm håller till i Orlångens naturreservat i Huddinge. Där bedriver de hållbar matproduktion och naturbeteskött för biologisk mångfald. Anna Sundberg är en av dem som driver verksamheten och har jobbat där i nio år. 

– Vårt huvudsakliga arbete är att köpa upp bockkillingar. De blir könsmogna väldigt tidigt och behöver därför separeras från sina mödrar, säger Sundberg.

 Getterna bidrar i sin tur till en bredare betesmark som främjar naturen. 

– Utmarksbeten finns inte på samma sätt idag, det är inte lika cirkulärt och fint som förut, säger Sundberg.

Det första killingsläppet som allmänheten kan komma och titta på äger rum den fjärde maj. Killingarna släpps då ut i hagar och man får vara med och träffa dem. Det kommer även att finnas fika gjort på lokala produkter och en tipspromenad i området. 

– I  år får vi hjälp med att släppa ut killingarna i hagen. Innan har vi gjort det själva och det har därför blivit svårt att styra upp ett event för allmänheten, men nu blir det möjligt, säger Sundberg. 

Killingsläppet verkar ha blivit en succé bland Huddingebor. Antalet platser är begränsat till 200 och det bokas redan för fullt, berättar Sundberg.

– Vi ser fram emot det väldigt mycket och är glada att intresset finns. Alla intäkter går till Getavelsförbundet som bidrar till att fler killingar ska få beta naturbete, säger Sundberg. 

Killingklubb och getyoga

Gårdarna med getter och killingar är alltid öppna för allmänheten så man kan kika förbi där lite när man vill. Det går även bra att boka guidade turer. 

En mer udda aktivitet som varit väldigt omtyckt är getyoga som hålls under sommaren. 

– Den har vi haft i tre år nu och det uppskattas väldigt mycket då det blir en väldigt härlig stund vid vattnet. Getyogan är mer utav en upplevelse än vad det är yoga, men vissa kommer faktiskt flera gånger om. 

Utöver killingsläppet har Getöga gård Stockholm många fler aktiviteter. De håller i killingklubbar i lärande syfte för både barn, vuxna och personer med funktionsvariationer. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami