EU-valet är centralt för Europas demokrati och framtida inriktning. I juni kommer medborgare runt om i EU att gå till valurnorna för att välja sina representanter till Europaparlamentet. Nytt i Flempan träffade Liberalernas toppkandidat på plats tre, Simona Mohamsson.
Vid ett möte på Södertörns högskola under torsdagen delade Simona Mohamsson, toppkandidat för Liberalerna till Europaparlamentet, med sig av EU-politiska frågor till studenter på högskolan, som lyfte sin oro över Europas framtid.
– Jag var här för att lyssna och hörde tydligt studenternas röster. Jag anser att EU behöver garantera våra rättigheter. Som kvinna ska du ha rätt att bestämma över din kropp oavsett om du bor i Polen eller Sverige. Som HBTQ-person ska du få älska vem du vill oavsett var du bor i unionen utan att riskera ditt liv. EU ska vara världens bästa klimatorganisation, säger Simona Mohamsson till Nytt i Flempan.
Simona Mohamsson vill skapa ett mer mänskligt samhälle. Hon kämpar för de som inte kan kämpa för sig själva: barn i utsatta situationer, människor i missbruk och de som hamnar utanför systemet. Simona Mohamsson betonade vikten av att kvinnor är ansvariga för sina egna kroppar och bör vara självständiga. Hennes mål är att skapa en frihet som ger alla en chans.
EU-valet är ett unikt val
EU-valet, som äger rum vart femte år, är unikt eftersom det ger EU-medborgarna möjlighet att direkt påverka beslutsfattandet på EU-nivå. Europaparlamentet är en av de två lagstiftande institutionerna inom EU och ansvarar för att stifta lagar, godkänna budgetar och övervaka EU-kommissionen.
Valdeltagandet i valdistriktet Flemingsberg norra var relativt lågt vid förra Europaparlamentsvalet, endast 28 procent. Totalt gick 230 av 811 röstberättigade medborgare då till valurnorna.
En återkommande uppfattning bland unga väljare är att EU känns avlägset och otillgängligt, vilket kan påverka valdeltagandet. Men Simona Mohamsson uppmanar ändå till att gå och rösta.
– Jag förstår att många känner att EU är långt borta. Men vår generation kan inte ge upp utan måste gå och rösta. Om inte vi går och röstar så är det någon annan som bestämmer och då blir det garanterat inte som vi vill. Hur EU är nu och i framtiden är upp till oss, säger Simona Mohamsson.
Vill du höra vad studenter i Flemmingsberg kan om EU-valet 2024? Här tar Nytt i Flempan redaktionen pulsen på deras kunskaper.