lördag 25 maj 2024

Johan Kücükaslan — från Botkyrka till världens största arenor

Läs också
SVT-stjärnan Johan Kücükaslan ute på jobb. Foto: Privat

Botkyrkasonen har bevakat stora mästerskap som fotbolls-VM i Qatar och Super Bowl i USA. För Nytt i Flempan berättar Johan Kücükaslan om uppväxten i Botkyrka, och vikten av att vara en bra förebild.

Barndomen i Botkyrka minns Johan tillbaka på som en väldigt fin tid i livet som han spenderade tillsammans med sina vänner och kusiner i området. Inte minst somrarna som tillbringades på Slagstabadet. Idag bor han på Södermalm och relationen till Botkyrka ser annorlunda ut idag, även om han alltid ser det som sitt hem.

— Det blir mer att jag passerar Hallunda när man åker söderut. Men jag blir alltid lika nostalgisk när jag åker förbi, speciellt där vid Brunnaskolan och Brunna IP, säger Johan Kücükaslan.

Drömmen om att bli sportjournalist

Journalistik och sportintresset började redan som liten då han alltid följt sportresultat på TV. Johan Kücükaslan har alltid haft en dröm om att få stå på de stora arenorna ute i världen, på ett eller annat sätt. 

— Jag insåg rätt fort att jag inte var någon stor bolltalang. Men jag visste att jag ville vara med på dom stora matcherna och åka på mästerskap. Jag kollade väldigt mycket sport på TV när jag var liten och det var bara en dröm jag hade att just bli sportjournalist, berättar han.

Vikten av att vara en bra förebild

SVT-profilen nämner att det varit ont om förebilder under hans uppväxt. Nu blir han blir glad när folk med olika bakgrunder hör av sig med frågor om karriärval och att de själva ser honom som en förebild.

— Att vara en förebild är otroligt viktigt för mig. När jag växte upp så fanns det inte så många med invandrarbakgrund inom sportjournalistiken. Därför är det viktigt för mig att försöka svara på meddelanden och komma med tips, säger Johan Kücükaslan .

Drivkraften och hungern

Johan Kücükaslan har bevakat några av de största mästerskapen som fotbolls-VM i Qatar och Super Bowl i USA. Han han även skrivit genomgående reportage med idrottsprofiler som Pep Guardiola och Marcus Rashford. Men han är fortfarande inte mätt efter alla framgångar.

— Jag hoppas inte jag står på toppen av kullen, för jag ska jobba i typ 30 år till. Det är lite som idrottare. Man vill ha det här drivet och passionen för sitt jobb. Den dagen jag känner att det inte är lika kul så kanske jag kommer byta jobb, berättar han.

Kommer du att flytta tillbaka till Botkyrka?

— Inte som det ser ut just nu för jag trivs bra med att bo inne i stan. Det är nära jobbet och det är väldigt bekvämt. Men i slutändan är Botkyrka alltid hemma för mig, avslutar Johan Kücükaslan.

Johan Kücükaslan
Ålder: 38
Familj: Föräldrar, tre systrar, syskonbarn och en rätt stor släkt
Favoritsport och favoritlag: Fotboll, har inget favoritlag
Yrke: Sportjournalist

Läs mer: Nytt i Flempans intervju med Johans syster Jennifer Kücükaslan

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami